Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama na području TK počinje 4. septembra

Ljetni raspust je na izmaku, a pripreme za novu školsku godinu uveliko su u toku. U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlansko kantona tvrde da ponovljena konkursna procedura za prijem uposlenika u škole na području ovog kantona neće ugroziti početak školske 2017/2018. godine.


skola-djeca-oprema

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona će početi u ponedjeljak 4. septembra.

„ Ova školska godina počinje malo specifično, ja bih tako rekla, jer prvi radni dan nove školske 2017/18 godine pada u petak 1. septembra, to je prvi dan u skladu sa školskim kalendarom i taj dan je i prvi dan Kurban-bajrama. Petak 1. septembar će biti neradni dan, za sve škole, odnosno to je vjerski praznik na koji i učenici i nastavnici imaju pravo. Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona trebala bi da krene 4. septembra 2017. godine“, navodi Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje i nauku TK.

Obrazovnim procesom na području Tuzlanskog kantona obuhvaćeno je oko 55.500 učenika, od kojih 39 000 pohađa osnovnu, a 16.500 učenika pohađa srednju školu. Ove godine upisano je po 100 učenika manje, kako u osnovnim, tako u srednjim školama

„ Oko 4200 učenika upisano je u prvi razred osnovnih škola i isto tako 4250 učenika je upisano u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona. Ove godine očekujemo tu neku situaciju da je približno isti broj učenika upisanih u prve razrede i osnovne i srednjih škola.“, dodaje Jahić.

Ponovljena konkursna procedura za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona neće ugroziti početak nastave u školama, a aktuelna konkursna procedura bi trebala biti okončana do polovine septembra.

Škole su dobile saglasnost da mogu angažirati zaposlenike zaključno sa 15. 9., kako bi se nastava mogla realizirati.

„ Mi smo apelovali na direktore da ubrzaju te procedure, na sindikat da pokušaju sa zaposlenicima , odnosno kandidatima nastavnicima raditi u tom smislu da se što prije okonča ova konkursna procedura.“, kaže Jahić.

Na području Tuzlanskog kantona je 89 osnovnih i 33 srednje škola. Svim onima koji prvi puta sjedaju u školske klupe želimo uspješan početak školovanja, a onima koji su na školske klupe i zvona navikli želimo još jednu uspješnu školsku godinu i puno petica. Školarci sretno!

(Bportal)

Back to top button