Podržavajući HDZ u izmjenama Izbornog zakona, Dodik pokušava ovladati trećinom vlasti u Federaciji BiH!

Budući da Dodikov SNSD ima punu političku kontrolu nad Srbima u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Bosanskom Petrovcu, to bi onda značilo da bi Dodik u rukama imao instrument kojim bi mogao blokirati svaki zakon u Federaciji BiH ako mu nije po volji.
Politika
“Podržat ćemo izmjene Izbornog zakona u Federaciji BiH, ali tražimo da se ovdje pozicioniraju stvari za Dom naroda (FBiH) i za Srbe u cjelini, tako da Srbe mogu predstavljati oni koji se biraju tamo gdje Srbi žive”, rekao je Dodik jučer u Drvaru.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da položaj Drvara i drugih srpskih općina u Livanjskom kantonu i Federaciji BiH i dalje težak zbog neruzumijevanja kantonalne i federalne vlasti i da ovaj problem traje predugo.

“Ovaj položaj težak je zbog nerazumijevanja kantonalnih vlasti i zanemarivanja važnih stvari i stavljanja u neravnopravan položaj općina sa srpskom većinom u ovoj županiji (Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac) u odnosu na općine gdje su drugi narodi u većini”, rekao je Dodik nakon sastanka s predstavnicima Srba u tom kantonu, javlja Srna.

On je pojasnio da će podržati izmjene Izbornog zakona kada je riječ o FBiH – da Srbi biraju svoje predstavnike tamo gdje žive, rekao je Dodik, misleći pri tome na HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona BiH, koji, pored ostalog, predviđa da bi većina srpskih delegata u Domu naroda bila izabrana iz općina gdje su Srbi najbrojniji- a to su upravo Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac.

Na taj način, srpski delegati iz ovih općina imali bi većinu u srpskom klubu Doma naroda, dok bi srpski delegati iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i drugih gradova ostali u manjini.

Budući da Dodikov SNSD ima punu političku kontrolu nad Srbima u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Bosanskom Petrovcu, to bi onda značilo da bi Dodik u rukama imao instrument kojim bi mogao blokirati svaki zakon u Federaciji BiH ako mu nije po volji. Bez Dodikovog pristanka ne bi se mogla izabrati ni federalna izvršna vlast.

Upravo je to jedan od ključnih razloga zbog kojeg bošnjački zastupnici neće podržati HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona BiH.

Takav prijedlog bio bi prihvatjiv samo pod uvjetom da isti princip važi i u Republici Srpskoj.

Ali, o tome Dodik neće ni da čuje, niti mu njegov politički ortak, Dragan Čović, traži takvu vrstu reciprociteta, jer Čoviću i nije cilj poboljšati položaj Hrvata u RS-u, nego na prostoru Federacije BiH formirati zaseban entitet s hrvatskom većinom. A prva pretpostavka za to jeste blokada i demontaža Federacije BiH, koja bi uz pomoć Dodika išla mnogo brže i mnogo lakše.

(A.M. Slobodna Bosna)

Back to top button