SIPA: Nemamo saznanja da se državljankama BiH plaća za nošenje marame

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) demantovala je austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza koji je nedavno izjavio da se ženama plaća za nošenje marame kako bi se promijenila slika glavnog grada BiH.

 

POKRIVENE DJEVOJKE NA ULICAMA SARAJEVA

Iz SIPA-e su za Klix.ba kazali kako Državna agencija za istrage i zaštitu, imajući u vidu aktuelnu sigurnosnu situaciju u svijetu i prisutne trendove, u saradnji sa drugim sigurnosnim organima u BiH i svijetu, kontinuirano prikuplja saznanja, razmjenjuje informacije i poduzima potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na suzbijanju svakog vida radikalizma i drugih pojava koje se mogu negativno odraziti na sigurnosnu situaciju u BiH.

Na pitanje o tome da li imaju informacije da se državljankama plaća za nošenje marame, kako bi se promijenila slika društva, odgovorili su da nemaju.

“U vezi s vašim drugim pitanjem, obavještavamo vas da SIPA ne raspolaže saznanjima o prisustvu takve pojave u BiH”, rekli su nam iz SIPA-e.

Podsjećamo, reakciju bh. javnosti nedavno je izazvao ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje Zapadnog Balkana.

“U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”, smatra Kurz i ističe da to ne smijemo gledati bez djelovanja.

(Bportal)

 

Back to top button