Veliki broj djece sa stomačnim tegobama: Zavod za javno zdravstvo tvrdi da je voda ispravna

Veliki broj građana, a naročito djece ovih dana javlja se u zdravstvene ustanove na području Kantona Sarajevo zbog stomačnih tegoba.

Kako je za Faktor kazao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS u pedijatrijskoj službi u posljednjem periodu zabilježena je “nešto veća frekvencija slučajeva crijevne infekcije kod najmlađih sugrađana”.

– Najčešća klinička slika ovih infekcija su proliv i povraćanje. Također, navedene crijevne infekcije su u blagom opadanju – pojasnio je Šarkić.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta kazala je da u Zavodu nemaju prijavljeno ništa što je neuobičajeno u odnosu na isti period prošle godine.

– Smatram da je normalno da kod manje dječice ali i one do polaska u školu dođe do stomačnih viroza, naročito zbog toga što je ovo ljeto bilo sa toplotnim valovima, pa potom zahlađenjima. O broju ne mogu da govorim jer se to nama u Zavod ne prijavljuje – ističe Balta.

Iako građani sumnjaju da bi uzrok povećanog broja mališana sa stomačnim tegobama mogla biti neispravna voda, iz Zavoda to negiraju.

– Sva voda koja se iz gradskog vodovoda upotrebljava u Kantonu Sarajevo je ispravna. Mi smo čak radili i jedno manje istraživanje prošle i pretprošle sedmice, bez obzira na sav posao koji inače radimo oko kvaliteta vode, te se pokazalo da je voda bila ispravna i na mikrobiološkoj i na fizičko-hemijskoj analizi. To je rađeno u augustu mimo redovnih kontrola – pojašnjava Balta.

Direktorica Zavoda dodaje da ni u jednom trenutku nisu sumnjali u ispravnost vode, te da su svi nalazi uvijek bili ispravni.

– Voda sa česme se smije slobodno piti. Ujutro ostavite da voda oteče zbog pritiska i noćnih redukcija, ali voda iz gradskog vodovoda je sigurno ispravna – poručila je Balta.

Izvor: Faktor

 

Back to top button