FOTO Njihove proizvode imate u kući: Počeli sa tri radnika, a danas bh. gigant zapošljava 3.400 radnika

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajmu šljive” u Gradačcu, 44. po redu, kao i svake godine, predstavila se “AS GROUP”, grupacija koja pod svojim krovom okuplja neke od najpoznatijih bh. brendova.

 

as-group-zajednicka

Vjerovatno da ne postoji kuća u našoj zemlji, u kojoj se ne nalaze proizvodi kompanija, koje rade u okviru ovog bh. privrednog giganta. O kakvim kompanijama se radi, dovoljno govori podatak da su od ukupno 24 medalje, koje su dodijeljene na sajmu u Gradačcu, proizvodi AS GROUP-a osvojili njih 12.

Kako je za Bportal.ba ispričala Irmela Cero, iz Sektora komunikacija AS Grupacije, ovaj bh. gigant posluje u tri divizije, a to su hrana, trgovina i tekstil.

-Na sajmu u Gradačcu izlažemo proizvode iz prehrambene industrije. Tu su proizvodi firmi Klas, Vispak, Sprind, Oaza, Swity, Master, Kent i najnoviji brend TOPS, poznati bh. brend. Svi zajedno tradicionalno nastupamo na ovom sajmu. Podržavamo domaće sajmove, a tu smo i zbog naših vjernih potrošača. AS Grupacija je svojom snagom, kvalitetom proizvoda i načinom poslovanja, na neki način prevazišla domaće sajmove. Nama su internacionalni sajmovi veliki izazovi i tu vidimo veliku šansu, kazala nam je Irmela Cero.

Inače, u okviru AS GROUP-a, u prehrambenoj industriji, danas posluju kompanije Klas, Sprind, Vispak, Oaza, Swity kao dio Vegafruita, AC Food kao dio Agrokomerca, Kent, Master i AS d.o.o. Jelah.

– U tekstilnoj industriji tu su Fortitudo i Napredak. Postoji još firma Vemal, ona se bavi nekretninama. Prehrambena industrija nam je prioritet. Tu vidimo šansu i priliku za jačanje i razvoj kapaciteta, za upošljavanje kapaciteta. Proizvodnja hrane je nešto čime se Bosna i Hercegovina može pohvaliti, kazala nam Irmela Cero.

Ona navodi da je ova grupacija svoj rad započela sa tri radnika, a da danas zapošljava više od 3.400 radnika.

-Svi radnici su raspoređeni u tri divizije. S tim da svaka porodica broji po tri člana u prosjeku, tako da nekih 10.000 ljudi obezbjeđuje svoju egzistenciju radom u AS Grupaciji, kazala nam je ona.

(S.H./Bportal.ba)

 

Back to top button