Erdogan poručio: “Turska je stala na noge, niko neće spriječiti njen uspon”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdgan poručio je danas u istočnom turskom gradu Musu kako je njegova zemlja stala na noge, te da niko neće uspjeti spriječiti njen daljni uspon.

Erdogan je boravio u istočnom turskom gradu Musu, gdje je govorio na svečanosti povodom obilježavanja godišnjice Bitke kod Malazgirta iz 1071. godine.

Obraćajući se okupljenim građanima, Erdogan je rekao kako je sultan Alparslan prije 946 godina pobjedom kod Malazgirta napravio korak kojim je Anadolija postala vječita domovina.

“Oni koji ne nauče svoju historiju, ona će im se ponoviti. Nažalost, naša pobjeda kod Malazgirta je dugo vremena bila zaboravljena. No, iako su je zaboravili oni koji su vodili državu, narod nikada nije zaboravio Malazgirt”, kazao je Erdogan.

Dodao je kao nije lako biti velika, snažna i prosperitetna država. “Zato se moramo boriti protiv onih koji napadaju našu zemlju, a u isto vrijeme još više ulagati, proizvoditi, izvoziti, zapošljavati, te na taj način nastaviti sa našim razvojem”, rekao je Erdogan, te dodao: “Znajte da je Turska stala na svoje noge. Šta god da uradite, nećete spriječiti njen daljni uspon”.

Erdogan je naglasio da se Turska 15. jula borila sa onima s kojima se borio i Osmangazi, Sultan Mehmet Fatih, Abdulhamid, Gazi Mustafa Kemal…

“Igra i cilj su isti, samo su različiti scenario i figure. U toj igri, teroristička organizacija FETO je pijun. PKK, YPG, PYD, ISIS, svi su oni samo pijuni. Svi su sredstva koje koriste snage koje su uperile oči u našu domovinu. U tom smislu, naša borba nije samo sa pijunima, već i sa onima koji ih koriste”, poručio je Erodgan.

Anadolija/Radio krajina

Back to top button