Iz Evropskog pokreta poručili Šepiću, Ahmetoviću i Sokoloviću da im ne kradu ime za novu političku partiju

Iz Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini poručili su osnivačima novog političkog bloka, kojeg predvode bivši SDA-ovci Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović, da im ne kradu ime za svoju novu političku partiju.

 

sepic-ahmetovic-sokolovic

z Evropskog pokreta u BiH podsjećaju da je u medijima najavljeno formiranje novog političkog subjekta koji će u svom nazivu imati “Pokret za Evropu”.

– To je isti ili suštinski isti naziv Evropskog pokreta u BiH (Pokret za Evropu) koji jedini, a kao partner i predstavnik European Movement International – Evropski pokret Internacional iz Brisela, ima zakonsko pravo da koristi ovaj naziv u Bosni Hercegovini – saopćili su iz ove nevladine organizacije.

Iz Evropskog pokreta u BiH navode da je u javnosti, među njihovim članstvom, donatorima, partnerima, prijateljima i simpatizerima došlo do pometnje i zbunjenosti zbog toga te da se ograđuju od bilo kojeg povezivanja ili poigravanja sa igrom redoslijeda riječi sa navedenim političkim inicijativama.

1000_1503930091predrag_prastalo

– Sama nevladina organizacija “Evropski pokret u BiH”… ne treba, nije, ne smije i ne može biti predmet jeftine političke demagogije i politikanstva putem krađe i zloupotrebe punog, djelomičnog ili suštinski istog naziva, a što u ovom slučaju inicijatori navedene političke inicijative slučajno ili zlonamjerno upravo čine – naglasili su, između ostalog, iz ove nevladine organizacije.

– Podsjećamo inicijatore novog ili novih političkih subjektiviteta, ali i resorna ministarstva i ministre, u čijem polju djelovanja je registracija političkih subjekata, kao i predstavnike EU-a i međunarodnih institucija da je po svim pravilima civiliziranog kodeksa ponašanja EU-a i BiH – obmana i kršenje zakona koristiti tuđe ime u cijelosti, djelomično ili suštinski isto, u bilo kojem dijelu naziva nevladine organizacije ili političkog subjekta ukoliko to može dovesti do zbunjivanja treće strane, pojedinca, kolektiva, grupe ili mase – navodi se u saopćenju.

Iz Evropskog pokreta u BiH, nevladine organizacije registrirane u Zavidovićima kojoj je na čelu od osnivanja 2005. Predrag Praštalo, navode da je potrebno “zakonski opomenuti i educirati tzv. nevladine organizacije iz Tuzle i Tešnja koje godinama nekažnjeno, nesankcionirano i bespravno koriste puni naziv naše organizacije”.

(Bportal.ba)

 

Back to top button