Samo u BiH: Na autoputu kradu znakove sa peku paprike i naprave lopate za snijeg

Saobraćajni znakovi, table, oznake, smjerokazni stubovi, žičana ograde, paneli sa zidova za zaštitu od buke samo su dio onoga sa autoputa “9. januar” što se do sada našlo na meti lopova.

 

autoput

Motive za takve “akcije” kradljivci nalaze i u bizarnim razlozima kao što su, na primjer, pravljenje improvizovanog šporeta za pečenje paprike ili lopata za snijeg od saobraćajnih znakova. U preduzeću “Autoputevi RS” kažu da je najviše krađa evidentirano na dionici Banjaluka-Gradiška, na dijelu od Aleksandrovca do Nove Topole.

–Na meti lopova, ali i vandala, koji ih oštećuju i lome najčešće se nađe saobraćajna signalizacija. Lopovi ne zaobilaze ni zaštitnu žičanu ogradu sa obje strane autoputa, a tu su rešetke i poklopci šahtova, kao i elementi odbojne zaštitne ograde autoputa. U posljednje vrijeme se sve češće kradu i apsorpcioni paneli sa zidova koji štite od buke – kazali su u “Autoputevima RS”.

Prema njihovim riječima, svaka krađa odmah se prijavi nadležnim organima, dok se ukradeni znak ili dio zaštitne ograde odmah nadomjesti, tako da bezbjednost učesnika u saobraćaju nije dovedena u pitanje. Razlozi sve češćih napada, kažu, leži u činjenici da autoput Banjaluka-Gradiška još nije pod video-nadzorom, što nije slučaj sa dionicom od Doboja do Prnjavora.

–Po završetku dionice od Banjaluke do Prnjavora, pod video nadzor biće stavljen i pravac od Gradiške do Banjaluke, tako da će tada, sasvim sigurno, lopovi biti osujećeni u svojim namjerama – rekli su u “Autoputevima RS”.

(Bportal.ba)

 

Back to top button