Na području Bratunca pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve

Na području Bratunca, na lokalitetu Kameničko brdo i Glogova, danas su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

– Na području Bratunca, na dvije lokacije danas su izvršene ekshumacije. Na lokalitetu Kameničko brdo ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje tri žrtve. Riječ je, nažalost, o nekompletnim posmrtnim ostacima koji su se nalazili na površini terena – istakla je Čengić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe pretpostavlja se da je riječ o žrtvama genocida, ubijenim u julu 1995. godine na ovom području.

– Također, na području Bratunca, na lokalitetu Glogova ekshumirani su posmrtni ostaci jedne žrtve. Prema našim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o bošnjačkoj žrtvi ubijenoj tokom 1993. godine – naglasila je Čengić.

Posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka kako bi se na temelju DNK analize utvrdio tačan identitet ekshumiranih žrtava. Ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodilo je Tužilaštvo BiH.

Čengić je za sutra najavila ekshumaciju na području Vlasenice, na lokalitetu Mršići.

-Traga se za masovnom grobnicom u kojoj bi se trebali nalazili posmrtni ostaci sedam žrtava. Za sada imamo informaciju, a vidjet ćemo na terenu da li će se ona pokazati tačnom – izjavila je Čengić.

Podsjetila je da su tokom protekle sedmice na području Vlasenice tragali za masovnom grobnicom koju nisu pronašli.

– Mi ćemo se također i na ovaj lokalitet i detaljno pretražiti jedan širi lokalitet. Riječ je o regionalnom putu Kladanj-Vlasenica i tu bi se trebalo nalaziti više posmrtnih ostaka žrtava Vlasenice ubijenih tokom 1992. – pojasnila je Čengić.

Izvor: Anadolija
Back to top button