Obračun s nelegalnim fotografima: Inspektori će “upadati” na mature i vjenčanja

Udruženje za promociju i zaštitu fotografske djelatnosti Bosne i Hercegovine zajedno s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona pokrenulo je aktivnosti na suzbijanju pojave nelegalnih fotografa.

Za sve manifestacije moraju se angažirati legalni fotografi FOTO: ILUSTRACIJA

Za sve manifestacije moraju se angažirati legalni fotografi FOTO: ILUSTRACIJA

Kako je za Faktor potvrdio Hajrudin Mahmutović, predsjednik Udruženja, protekle sedmice održali su sastanak s direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Mahmutom Jukićem te su doneseni određeni zaključci.

– Uprava za inspekcijske poslove će svim matičnim uredima poslati obavijest kako bi ih upoznali o pojavi nelegalnih fotografa koji se angažiraju za vjenčanja, a od njih također očekujemo da daju doprinos u spriječavanju ove pojave. Upozorit ćemo i sve školske ustanove da se prilikom organizacije maturskih večeri moraju angažirati legalni fotografi. Također, svim ugostiteljskim objektima na Unsko – sanskom kantonu uputit će se cirkularne obavijesti u smislu upozorenja da su u svojim objektima obavezni angažirati fotografe koji su legalni prilikom organizovanja svadbi i drugih događaja – kazao je Mahmutović za Faktor.

Predsjednik Udruženja ističe da se oni samo bore za svoja prava, te da je instrument u rukama inspektora i da očekuju da će ova vrsta dogovora imati efekta.

– Tražimo da ti fotografi budu prijavljeni, da se skinu sa biroa ili da ne rade dva posla istovremeno, jer pola njih ima osigurana primanja, a dosta ih je i na budžetu. Imamo slučajeve gdje neki rade i po pet svadbi i za to naplaćuju, dok legalne fotografske radnje imaju jednu ili dvije svadbe u pola godine – naglašava Mahmutović.

Mahmutović na kraju zaključuje da se ovo Udruženje samo bori za prava svojih članova, ali i struke kojom se bave.

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme za usluge fotografa za vjenčanja plaća između 400 i 1.000 KM, nije ni čudo da za tim honorarnim poslom vlada toliko interesovanje.

Izvor: Faktor
Back to top button