Ovo je priča o Mekam-i-Ibrahim

Ko još nije čuo za Mekam-i-Ibrahim u Mesdžid-i-Haramu? Prošlo je mnogo vremena i mnogo vladara otkad je Ibrahim, alejhis-selam, podigao ovo sveto mjesto. Stručnjak za historiju Harema, Muhjuddin Hašim objašnjava kako je Allah, dželle šanuhu, poslao Ibrahimu i njegovom sinu Ismailu, alejhimas-selam, Crni kamen i Mekam kao dva rubina iz Dženneta, nakon što su završili gradnju Kabe, te navodi da je Tirmizi u svom sunenu zabilježio hadis: “Crni kamen i Mekam su dva rubina iz Dženeta. Oni bi svojim sjajem osvjetljavali od istoka do zapada, da Allah nije izbrisao njihov sjaj.” (Šuajb Aranaut i Nasiruddin Albani ocijenili su hadis hasenom li gajrihi. Vidjeti: Sahih Ibn Hibban s valorizacijom Arnauta, hadis broj 3710; Sahih Ibn Huzejme s valorizacijom Albanija, broj 2731.)

Na kamenu Mekama nalaze se utisnuta stopala za koja se smatra da su stopala Ibrahima, alejhis-selam.

Mekam je vijekovima bio uz samu Kabu, ali nakon što je Allah, dželle šanuhu, objavio Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “I neka vam Mekam Ibrahima bude mjesto za namaz”, ashabi su ga pomjerili na mjesto na kojem se trenutno nalazi, nešto više od deset metara od Kabe u pravcu istoka.

Mekam je vječna mudžiza jer Allah, dželle šanuhu, ga spominje u Kur’anu i kaže: “U njemu su znamenja očevidna – mjesto na kojem je stajao Ibrahim.”

Natkrivanje i restauriranje

Historičari navode da je abbasijksi halifa Mehdi prvi naredio natkrivanje Mekama i to 161. h.g. Zatim je 236. h.g. halifa Mutevekkil optočio Mekam zlatom i srebrom kako bi ga sačuvao od raspadanja jer kamen nije bio čvrst

U doba saudijske države, tačnije u vrijeme kralja Fejsala, u sklopu proširenja prostora za tavafa 1387. H.g. svi objekti koji su oteževali tavaf su uklonjeni, a Mekam je ograđen postakljenom bakrenom ogradom, a 1417. h.g., u vrijeme kralja Fahda, u sklopu restauracijskih radova na ogradu je postavljen krov od bakra i zlata i stakla otpornog na temperaturu i lomljenje.

Pripremio: Abdullah Nasup

Back to top button