Podrinjska ljepotica na Kušlatu zasjala punim sjajem uoči Kurban-bajrama

Još jedna podrinjska ljepotica, koja je porušena tokom etničkog čišćenja i genocida u Podrinju, ponovo je zasjala punim sjajem. Danas je ponovo odrađeno novo osvjetljenje na džamiji u Kušlatu,za to se pobrinuo naš uvaženi dr. Džemil Hujdurović da ga Allah nagradi i u sevap upiše.

Džemil je angažovao sav potreban materijal i ekipu momaka koji su danas uspješno realizovali ovaj projekat.Naravno da radovi prođu po planu i programu za to se pobrinuo naš podrinjac Nusmir Omerović,koji je bio zadužen za ovaj projekat.Naša ljepotica na Kušlatu će ovaj Kurban-bajram dočekati u punom sjaju.

 

Džamija se nalazi između zvorničkog naselja Drinjača i Konjević Polja, na špicastoj stijeni Kušlat, i jedna je od najstarijih džamija u BiH. Radi se o jedinstvenom objektu u našoj zemlji, koji je izgrađen u ranom osmanskom periodu u 15. stoljeću, između 1460. i 1480. godine, a smješten na stijeni pored puta između Zvornika i Konjević Polja.

Džamija, do koje se može doći samo pješačenjem, porušena je tokom agresije na BiH u proljeće 1993. godine, baš kao i sve ostale džamije i mektebi u Podrinju. Obnova je počela u oktobru 2011. godine, zahvaljujući vakifima advokatu Aliji Efendiću iz Zvornika i njegovoj majci rahmetli Hasibi, te porodici Hujdurović, dr. Senadi i dr. Džemilu.

Mnoge se legende vežu za ovu džamiju a jedna od njih je I ova:

“Pričalo se kako su ljudi prije rata pokušavali rastaviti džamiju i spustiti je u dolinu rijeke Jadar. Međutim, nakon što bi to uradili, ujutro bi džamija ponovo bila na istom mjestu, na vrhu Kušlata”, ispričao je mještani mjesta Paljevići.

Tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija predstavljala srednjovjekovni utvrđeni grad. Iz ove utvrde štićeni su karavani, ali i obični putnici.

Nakon dolaska Osmanlija, a iz duhovne i vjerske potrebe njihovih vojnika, nastala je Kušlat džamija.

Za nju čuveni putopisac Evlija Čelebija veli da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vrijeme vladavine sultana Mehmeda Drugog el-Fatiha (Osvajača).

Pogledajte album današnji radova na našoj ljepotici koji smo preuzeli sa stranice M.Z.Konjević Polje.

[Best_Wordpress_Gallery id=”39” gal_title=”Radovi na Kušlat džamiji”]

 

InfoSvijet/Muradif.M

Back to top button