SREBRENICA: TUŽILAŠTVO BIH TRAŽI DA SE NASER ORIĆ PROGLASI KRIVIM

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH, u svojim završnim riječima, da proglasi krivim optuženog Nasera Orića, ratnog heroja odbrane Srebrenice i njegovog suborca Sabahudina Muhića, koje ga je optužilo za ratne zločine na području općine Srebrenica u julu 1992.

Postupajući tužilac Miroslav Janjić je u završnim riječima kazao da je Tužilaštvo BiH uspjelo dokazati da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete. Janjić je kazao kako smatra da je, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrđeno i dokazano da je na području Srebrenice postojao oružani sukob u julu 1992. godine.

Janjić svoje tvrdnje o dokazivanju optužnice protiv Orića temelji na iskazima zaštićenog svjedoka O1 (pravosnažno osuđen 11 puta zbog više krivičnih djela) i Ibrana Mustafića, za kojeg je kazao da je utvrđeno da je natprosječno inteligentan.

On je kazao da su ovi svjedoci, i pored ličnih gubitaka i patnji koje su pretrpjeli od Vojske RS, ipak pristali da svjedoče protiv Orića, kazavši da se njihovi iskazi poklapaju sa iskazima pojedinih svjedoka odbrane.

Janjić je u završnim riječima, koje za ovu vrstu optužnice nisu trajale ni sat vremena, kazao da su iskazi pet svjedoka odbrane nevjerodostojni i da im se ne može pokloniti vjera.

Izvor: Avaz.ba

Back to top button