Janjić završne riječi bazirao na iskazima O1 i Mustafića: Srbi su znali da je Ibran protivnik Orića!

 

Tužilaštvo BiH, odnosno tužioc Miroslav Janjić danas je pred Sudom BiH održao završne riječi u slučaju protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića te je zatražio da Sudsko vijeće proglasi krivim optužene, piše novinska agencija Patria.

Tužilaštvo BiH traži da optuženi Orić i Muhić budu kažnjeni za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac kod Bratunca.

U završnim riječima tužilac Janjić najviše se pozivao na iskaze zaštićenog svjedoka O-1 i svjedoka Ibrana Mustafića, a interesantno je da se nije referirao niti na jedan materijalni dokaz!? Ko je zaštićeni svjedok O1 i kakva je njegova kredibilnost najbolje govori podatak da je pravosnažno osuđen 11 puta za više krivičnih djela!

Lejla Čović advokatica Nasera Orića na ranijim ročištima nabrojala je desetine užasavajućih detalja vezanih za zaštićenog svjedoka. Bilo je nevjerovatno da ovakav svjedok bude uopšte uključen u ovaj proces kao relevantan. Pokazalo se da je osuđen u više navrata za lažno predstavljanje, za prevare, za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Za zloupotrebu prava iz socijalnog osiguranja, a optužen je čak i za pljačku. Također, u toku je sudski postupak jer je orobio staricu u Tuzli.

Otkad je O1 ušao u program zaštite svjedoka za ovaj proces, on se više na ovom sudskom procesu zbog pljačke starice nije ni pojavio. Osuđen je za nekoliko prevara koje je počinio između juna 2002. i maja 2003. godine, a odležao je kaznu u zatvoru u Tuzli zbog toga.

O1, koji je svjedočio putem videolinka, ispričao je da je lično Naser Orić u Zalazju ubio sudiju Slobodana Ilića, te ispucao rafal u zarobljenike koji su bježali iz kuća. Janjić se pozvao i na iskaz O1 kada je riječ o ubistvu Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Janjić je kazao u svojim završnim riječima da su iskazi O1 i Mustafića homogeni s ostalim iskazima svjedoka.
Govoreći o vjerodostojnosti O1 i Mustafića Janjić je kazao da  O1 svjedoči iako su mu pripadnici Vojske RS-a ubili brata i maloljetnu kćerku njegove sestre, a za Mustafića je istakao da je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je natprosječno inteligentan.

No, ovakva kontastacija nije se ranije mogla čuti u sudnici, jer su vještaci samo ustanovili da je Mustafić sposoban svjedočiti. Podsjećamo,  Ibran Mustafić u sudnici je napravio pravi skandal, a Mustafić je udaljen iz sudnice po odluci Sudskog vijeća kojim predsjedava sudija Šaban Maksumić nakon čega je i zatraženo njegovo psihijatrijsko vještačenje.
Novinska agencija Patria u posjedu je dokumenta sačinjenog od strane Dragana Kijaca, rukovodioca MUP-a RS u Bijeljini, a upućen zamjeniku ministra unutrašnjih poslova RS-a od 13. jula 1995. godine.
Tamo stoji da se među zarobljenim nalazi i Ibran Mustafić.

– Raniji poslanik SDA u Skupštini bivše BiH. Inače veliki protivnik Nasera Orića, koji se uz odgovarajuću pripremu može kvalitetno medijski iskoristiti – stoji u dokumentu.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar, kada će biti iznešene završne riječi Odbrana optuženih.


Nap.ba

Back to top button