Dodik ne želi izdvajati za vojsku, a RS u 40 dana osam puta tražila gašenje požara helikopterom OSBiH

Dodik ne želi izdvajati za vojsku, a RS u 40 dana osam puta tražila gašenje požara helikopterom OSBiH

Foto: Arhiv/Klix.ba
Milorad Dodik je priznao da je Bevanda u pravu, dodavši da RS ne želi dodatna izdavajanja za Oružane snage BiH, a povećanje fiskalnog okvira podrazumijeva i sredstva za kupovinu dva helikoptera. Prema podacima Republičke uprave civilne zaštite, RS je samo od 17. jula do 30. augusta ove godine uputila osam zahtjeva za angažman helikoptera OSBiH u gašenju požara na području ovog entiteta. Helikopter je 11 dana bio na terenu, a tri puta se nije odazvao.

Da je karma vještica, pokazalo se samo dan kasnije kada je Civilna zaštita RS zatražila upravo pomoć helikoptera OSBiH u gašenju požara u Trebinju, dok je jedan već angažovan u Drvaru.

Vatra u Trebinju gori na više lokacija i širi se prema naseljenim mjestima, a požarima su zahvaćena sela Volujci, Biograd, Ljubova, Dubočani i Poljice. Vatrogasci, Civilna zaštita i mještani čine sve što je u njihovoj moći, ali za odbranu naselja od vatrene stihije ključan je angažman helikoptera vojske za koju Dodik ne želi izdvajati dodatna sredstva.

Helikopter OSBiH (Foto: Klix.ba)

Helikopter OSBiH (Foto: Klix.ba)

Iste te Oružane snage BiH su odogvorile na zahtjev Službe civilne zaštite i uputile helikopter iz Brigade zračnih snaga kada je izbio požar u općini Berkovići, a prije toga u općinu Drvar. Međutim, OSBiH nisu mogle odgovoriti na jedan apel iz Ljubinja kada je plamen dosezao visinu do 50 metara jer je već bio angažovan na gašenju vatre u Trebinju. Možda bi šteta bila dosta manja da su OSBiH, recimo, imale dva dodatna helikoptera, ali i oni koje imaju su se borili protiv vatrene stihije u Bileći, Ljubinju i Trebinju, Nevesinju pa i Gacku.

Općinske vlasti iz RS traže pomoć OSBiH kada god se osjećaju ugroženo, a OSBiH odgovara kad god je u prilici, uvijek ističući da će u skladu sa svojim kapacitetima i resursima nastaviti pružati svu potrebnu pomoć i biti na raspolaganju civilnim strukturama u gašenju požara na teritoriji cijele BiH. S druge strane pak imamo one koji svesrdno primaju pomoć, ali čine sve što mogu kako bi odmogli.Piše Klix.

Back to top button