Inspekcija KS: Prodavači kurbana kažnjeni sa 10 hiljada maraka, a pripremaju se kazne i za građane

Nakon što je u blizini bunara KJKP “Vodovod i kanalizacija” u vodozaštitnoj zoni u naselju Sokolović Kolonija pronađen životinjski otpad kantonalni veterinarski inspektori vrše provjere na terenu.

Kazne od 430 KM za odlaganje otpada životinjskog porijekla

Kako je za Faktor kazala Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u cilju poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti i izricanja sankcija inspektori su se obratili Četvrtoj policijskoj upravi MUP-a KS sa zahtjevom za dostavu podataka o legitimisanim osobama, koje su u dane Kurban-bajrama nezakonito odlagale životinjski otpad u vodozaštitnoj zoni na području Sokolović Kolonije.

– Predmet kontrole bit će i imanja u užem području vodozaštitne zone, u vezi sa načinom odlaganja animalnog otpada, koji nastaje uzgojem i držanjem životinja, kao i pratećim postupcima – pojašnjava Brdarić.

Glasnogovornica naglašava da su u okviru provedenih pojačanih inspekcijskih nadzora nad prometom živih životinja uoči Kurban-bajrama, veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na području općina Stari Grad i Hadžići registrovali masovne prodaje životinja, bez saglasnosti nadležnog Ministarstva privrede KS.

– Zbog prometa životinjama bez propisane veterinarske dokumentacije, uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, te bez propisanih identifikacijskih oznaka životinja izrečeno je 18 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 10.460 KM – kazala je Brdarić, dodajući da će i u narednim danima biti nastavljene pojačane kontrole, uz napomenu da pravna i fizička lica, u interesu zaštite zdravlja ljudi, životinja, te zaštite okoline, imaju obavezu na propisan način odložiti otpad životinjskog porijekla.

Zakonom o veterinarstvu BiH za ovu vrstu prekršaja predviđene su novčane kazne u iznosu od 430  za fizička i 4.350 maraka za pravna lica.

– Kao i prethodnih godina inspektori su prije bajramskih praznika vršili intenzivne kontrole na stočnoj pijaci u Bojniku, dok su prvog i drugog dana Kurban-bajrma vršili veterinarsko-zdravstveni pregled prilikom klanja kurbana na imanju Gazi Husrev-begove medrese, koje se obavlja u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH – zaključuje Brdarić.

Izvor: Faktor
Back to top button