VIDEO Uoči Vučićeve posjete BIH: Srbija u sukobu sa čitavim regionom

Aleksandar Vučić u Bosnu i Hercegovinu dolazi u momentu kada je Srbije pogoršala odnose sa skoro svim državama u regionu, smatraju analitičari. Nastojanje da se BiH prikaže kao problematični faktor u regiji, pokušaj su skretanja pažnje sa Srbije i njenih nedobronamjernih planova za region. Također, opasnim smatraju i prekjučerašje najave deklaracije o Srbima ali i zajednički školski plan i program.


01_Vucic

Poruke o donošenju deklaracije, konkretno usaglašavanju školskog programa, u entitetu RS i Srbiji, opasne su za BiH, smatra Almir Terzić. To je otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja BiH, javlja TV1.

“I da se pri tome poziva na zaštitu jednog jezika, a da pri tome negirate pravo drugom narodu na upotrebu vlastitoga jezika mislim da je krajnje licemjerno, da ne kažem bezobrazno,“ istakao je Terzić.

Bilo bi bolje da je Vučić, uoči posjete Sarajevu, istakao da želi pomoći svim narodima u našoj zemlji, smatra Terzić.

“ Mislim da njegove izjave da sa Bošnjacima želi da gradi mir i da sarađujemo, ovim postupcima ne govori tako.„

Nakon sastanka prokomentarisani su i trenutno zaoštreni odnosi BiH i Hrvatske. Ali, spinovanjem. Nastojalo se iz Beograda predstaviti kao da je BiH posvađana sa svim državama regije. A upravo je obratno. Srbija ima problema u komšijskim odnosima, a naročito jer nastoji da zadrži status kvo na Balkanu.

“I da zapravo natjera sve države u svom susjedstvu da ne idu više u proces integracija, prvenstveno u NATO.“

I to je glavni problem koji se pojavio u odnosima Srbije i Makedonije. Nedavno je Srbija povukla svoje diplomate iz Skoplja, a pokazalo se i da je u napadima na Zorana Zaeva u Sobranju učestvovao i pripadnik obavještajne službe Srbije.

“ Zapravo da je Srbija pokušala na neki način da upozori Makedoniju, ako bude išla procesima koje je najavila da će se susresti sa problemima kao što se susrela Crna Gora koja se eto uspješno izvukla iz tog balkanskog grotla. I BiH i Makedonija su taoci politika koje se provode u Beogradu,“ ocjenjuje Terzić.

Srbija i Rusija su u Makedoniji podržavali Gruevskog, upravo jer je Zaev najavio evropski put. A analitičari su već ocijenili kako je Evropa, u procesima integracija, prepoznala Zaeva kao balkanskog lidera na evropskom putu regije.

“Tako da se može reći da je i BiH, ali isto tako i Makedonija da su ključevi stabilnosti Balkana,“ stava je analitičar Srećko Latal.

Srbija je još od ranije u lošim odnosima sa Crnom Gorom. Tamo traži konstitutivnost za svoj narod, a istovremeno ne želi izručiti svoja dva državljana koji su učestvovali u pokušaju puca i napada na Milu Đukanovića. Srbija je pokvarila odnose i sa Bugarskom, kao i Rumunijom, usljed čega Rumuni osnivaju svoje pravoslne crkve u Vojvodini. Tu je i stalni problem odnosa sa Kosovom, gdje sada predlažu podjelu po Dejtonskom modelu. Tako da izjave iz Srbije da je BIH  problem i da je u sukobu sa svim državama nikako ne stoje, upravo suprotno.

(Bportal.ba/TV1)

Back to top button