Sandžak: Nastava na bosanskom jeziku odvija se od 2013. godine, a ovaj model bit će unaprijeđen

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru gdje je sa predstavnicima tog zastupničkog tijela Bošnjaka u Srbiji razgovarao o unapređenju modela nastave na bosanskom jeziku.

 

1000_1504540352novi_pazar_skola2

Šarčević je prvi srbijanski ministar koji je posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće, zvanično Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

1000_1504540297sarcevic

U Glavnom uredu BNV-a srbijanskog ministra prosvjete je dočekao predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin sa saradnicima.

Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za medije, potpredsjednik BNV-a Esad Džudžo je izjavio da je tokom tog susreta bilo riječi o unaprjeđenju postojećeg modela nastave na bosanskom jeziku u školama na području Sandžaka i da je u tim razgovorima istaknuto da će najjači mehanizam za uspostavljanje nastave na bosanskom biti potpisivanje međudržavnog sporazuma između Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

– Reafirmisali smo ideju potpisivanja međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH unutar koga bi na najvišem nivou, pored programa za nastavnike, usavršavali akademsku razmjenu. Taj sporazum bi bio najjači mehanizam za unapređenje cjelokupne nastave na bosanskom. Skrenuli smo pažnju i zamolili ministra (Šarčevića) da pripadnike naše nacionalne zajednice u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju ohrabri da koriste pravo na cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku – rekao je Džudžo za Anadolu Agency (AA).

On je prenio, kako je rekao, obećanje ministra Šarčevića da će, pored postojećih tri stotine, deblokirati štampanje oko pedesetak nedostajućih udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

1000_1504540343novi_pazar_skola1

Potpredsjednik BNV-e Esad Džudžo je podsjetio da od ove godine u osnovnim i srednim školama u Srbiji i regiji Sandžak nastavu na bosanskom pohađa 14.545 učenika.

Prema njegovim riječima, ministar Šarčević je preuzeo obavezu da „osnaži postojeću katedru za Bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru kako djeca sa ovog područja ne bi morala da idu u Sarajevo ili druge akademske centre“.

Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u školama na području Sandžaka počeo je da se uzučava još 2004. godine dok je cjelokupna nastava uvedena 2013. godine.

Nastava na bosanskom organizirana je u tri općine, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Na području gdje Bošnjaci čine manjinu, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši nastava na bosanskom se ne izvodi.

Na području regije Sandžak, gdje su Bošnjaci većina, školska godina počela je danas jer je 1. septembra bio muslimanski praznik Kurban-bajram.

(Bportal.ba)

 

Back to top button