Denis Bećirović upitao bh. parlamentarce i ministre: “Zar je moguće da nana Fata ni za života neće dočekati pravdu?”

Autor teksta: N1 BiH

U Sarajevu se održava 51. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Između ostalog, zastupnici i ministri govorili su o problemu Fate Orlović iz Konjević Polja na čijem je zemljištu izgrađena crkva još 1996. godine

Ovo pitanje otvorio je zastupnik SDP-a Denis Bećirović koji je naveo da ovaj problem još uvijek nije riješen.

“Iako sam opozicioni poslanik, neću govoriti opozicionim vokabularom jer ovaj problem nije nastao u ovom mandatu. Ovaj problem još uvijek nažalost nije riješen. Žalosno je da se moramo baviti ovim pitanjem na kraju druge decenije 21. stoljeća. Kako je moguće da mi, evo 18 godina, ne možemo riješiti problem, zar je moguće da nana Fata ni za života neće dočekati pravdu?”, pitao se Bećirović.

On je pozvao resornu ministricu Semihu Borovac da odgovori javnosti šta je ovo ministarstvo poduzelo da se riješi problem Fate Orlović.

Borovac je navela da u Ministarstvu za ljudska prava do 2014. godine nije bio nikakav zahtjev niti aktivnost koja bi podrazumijevala rješenje ovog pitanja.

“Zatražili smo od sudskih organa informaciju o statusu u ovom predmetu i ono što smo dobili od suda u Srebrenici je da je predmet arhiviran i da nije pokrenut novi predmet. U međuvremenu je pred Ustavnim sudom pokrenut apelacioni postupak od strane opunomoćenika Fate Orlović. Nažalost, mogu da kaže ni da institutcije ombudsmena nisu imali ovaj predmetni slučaj u razmatranju”, navela je Borovac.

Bećirović je dodao da “niko ne može biti zadovoljan sa stanjem rješavanja ovog pitanja”.

“Pored preduzetih radnji predlažem ministrici da ovo pitanje stavite na dnevni red VM BiH, da uputite dopis Međureligijskom vijeću BiH, da se vaše ministarstvo obrati svim međunardnim institucijama”, poručio je Bećirović.

Back to top button