FOTO Genocid nad Rohingya muslimanima: Bijeg kroz naslage blata do utočišta u Bangladešu

Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske nad Rohingya muslimanima, koji je počeo 25. augusta, desetine hiljada muslimanskih izbjeglica napustilo je domovinu i svoje utočiste pronašle u Bangladešu. Rohingya muslimani i dalje prelaze rijeku Naf, koja razdvaja dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).


thumbs_b_c_4370ed5cfeb560e5f987c12d98dbdbf8

Arakanske izbjeglice, različitih starosnih dobi, svakodnevno stižu do rijeke Naf, koja je i posljednja prepreka u prelasku na teritoriju Bangladeša. No, prelazak posljednjeg dijela puta do Bangladeša nije nimalo lagan.

Kako bi došli do granice i prešli na teritoriju Bangladeša, porodice sa djecom i mnogobrojni starci primorani su da prelaze preko plantaža riže, a taj put uglavnom prelaze pješke kroz velike naslage blata. Taj put čini još težim i činjenica da izbjeglice na leđima nose stvari, sve što im je ostalo iza zapaljenih sela.

Posebno je preko blata teško koračati starijim osobama. Muslimanskim izbjeglicama u prelasku preko rijeke Naf pomažu lokalni ribari, koji ih prevoze na čamcima.

Pretpostavlja se da je do sada u Bangladeš izbjeglo preko 270 hiljada muslimana Arakana.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(Bportal.ba)

Back to top button