HUMANOST NA DJELU: Predsjednik Erdogan je jedini muslimanski lider koji pomaže Rohingya muslimanima

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je sa suprugom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan, i delegacijom posjetio kamp Kutupalong u Bangladešu, u kojem su smješteni arakanski muslimani, kazao je kako su došli kako bi pružili podršku tim ljudima, javlja Anadolu Agency (AA).

”Željeli smo pokazati da smo uz ove ljude ovdje. To ćemo nastaviti na jedan kontinuiran način sa Međunarodnom organizacijom za migracije. Osim toga, šaljemo poruku našim prijateljima u Bangladešu: Zajedno pomozimo ovim ljudima”, izjavio je Cavusoglu.

Kazao je kako su tu kako bi čitavom svijetu pokazali situaciju na tom području.

”Nije dovoljno samo pokazati. Naši napori traju. Želimo rezultate napora koje naš predsjednik ulaže od početka. U Astani ćemo održati sastanak sa liderima iz islamskog svijeta. Želimo pronaći trajno rješenje za arakansko pitanje tako što ćemo potom organizirati prošireni sastanak u New Yorku”, izjavio je Cavusoglu.

Dodao je kako su u kontaktu i sa mijanmarskim vlastima.

”Predsjednik Erdogan je razgovarao sa Suu Kyi (ministricom vanjskih poslova Mijanmara). Rekli smo kako je potrebno da napadi na arakanske muslimane prestanu. Rekli su nam kako rade što je u njihovoj moći. Ali, ignoriraju pojedine fotografije i videozapise koje vidimo. Potrebno je zajedno pronaći rješenje za ovaj problem”, smatra Cavusoglu.

Supruga predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Emine Erdogan razgovarala je sa izbjeglicama o posljednjim dešavanjima.

”Nemoguće je da čovjek ostane ravnodušan. Da im Allah pomogne. Nadam se da će se čitav svijet pozabaviti ovim pitanjem, shvatiti ga ozbiljno, bilo s aspekta pomoći, bilo s političkog aspekta”, rekla je Erdogan.

Smatra kako je ovo pitanje koje se treba riješiti.

”Svako od nas ima djecu. Ne možemo ignorirati, jer nije riječ o našoj djeci. Svi imamo odgovornost. Zato smo ovdje. Došli smo da poručimo svijetu. Došli smo da pomognemo. Molim vas, neka svako uradi sve što može“, pozvala je Erdogan.

Dodala je kako će turski predsjednik ovo pitanje iznijeti i u Ujedinjenim narodima (UN).

Nakon posjete kampu, prva dama Turske i njega delegacija razgovarali su i sa zvaničnicima kampa, koji je napustila nakon podjele pomoći.

Izvor: saff.ba

Back to top button