Majka Srebrenice pisala čelnici Mijanmara: Hitno spriječiti progone i ubijanja Rohingya muslimana

Majka Srebrenice pisala čelnici Mijanmara: Hitno spriječiti progone i ubijanja Rohingya muslimana

Povodom progona i nasilja koje se ovih dana sprovodi nad arakanskim muslimanima (Rohingya) Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa uputila je pismo i apel čelnici Mijanmara Aung San Suu Kyi da utiče na okončanje golgota kroz koju prolazi taj narod,.

“Obraćam vam se kao majka Srebrenice i borac za istinu i pravdu, te kao žena koja je izgubila više od 22 člana porodice tokom genocida počinjenog u Srebrenici, Bosni i Hercegovini. Obraćam vam se u ime pravde i u nadi da ćete moj apel shvatiti kao krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri”, navela je u pismu Subašić, prenosi Anadolija

Izrazila je uvjerenje da je ministrica upoznata sa ratom u Bosni i Hercegovini tokom 1992.-1995. i genocidom u Srebrenici, te da je vidjela slike i progon nevinih, posebno žena i djece, i ubijenih.

“Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa kako bih tražila istinu i pravdu za žrtve. Ovih zadnjih sedmica te slike su mi opet postale svakodnevne noćne more jer u vašoj zemlji trenutno se progone i ubijaju nedužnih ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane”, pojasnila je Subašić.

ins.ba

Back to top button