Bosanci i Hercegovci strahuju od poskupljenja, odgovorni ne mare: Građani stežu kaiš, a vlasti za 9 mjeseci potrošile 10,5 milijardi KM.

 

Posao političara u BiH odavno se sveo na zadovoljenje ličnih, uskostranačkih i interesa nekoliko familija koje duže od dvije decenije vladaju gradovima i državom. Za to vrijeme većina građana ove zemlje jedva sastavlja kraj s krajem i, prema ocjenama svih međunarodnih organizacija koje se bave istraživanjem kvaliteta života, žive najlošije u Evropi.

Radnik u ovoj zemlji prisiljen je davati više od polovine plaće državi. Vlasti nemilice troše narodni novac Poražavajući podaci Zemlja smo s jednom od najviših stopa PDV-a u Evropi, a težinu ovog nameta opet najviše osjete oni koji imaju najniža primanja.

Još nekoliko desetina parafiskalnih nameta je na leđima građana kada krenu po bilo kakvu potvrdu ili dokument koje vlasti itekako naplaćuju kako bi krpile budžetske rupe nastale njihovom nezajažljivošću.

U najavi su nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i struje. Niko nema odgovor na pitanje kako će to podnijeti većina građana ove zemlje. Šta je s penzionerima za koje se i do sada govorilo da jedva preživljavaju? S druge strane, prema brojaču javne potrošnje, od općinskog do državnog nivoa bh. vlasti od početka ove godine do jučer potrošile su 10,5 milijardi maraka iz budžetske kase koju su napunili građani ove zemlje.

Gdje je otišao taj novac? Šta su dobili zauzvrat građani ove zemlje čiji broj stanovnika od 3,2 miliona odgovara broju većeg evropskog grada gdje su se vlasti potrudile omogućiti im život dostojan čovjeka. Pod bh. nebom živi više od pola miliona nezaposlenih i više od milion onih koji su na granici siromaštva. Poražavajući su to podaci i neuspjeh dvodecenijske vladavine nekoliko stranaka.

Ne ulažu vlasti pare poreznih obveznika ni u gradnju novih, niti sanaciju starih puteva. Zdravstveni sistem nam je u kolapsu. Za teško oboljele koji moraju na liječenje u inozemstvo skupljamo novac SMS porukama.

Evidentni problemi Dvije decenije vlasti nisu uspjele organizirati kvalitetan obrazovni sistem. Komunalna i socijalna zapuštenost svih mjesta u državi, osim rijetkih primjera, evidentna je u svakom ćošku ove zemlje. Više od dvije decenije od kraja rata do danas jasno je da su za ovu zemlju najveći problemi koji koče njen razvoj loša uprava, birokratija, nepotizam i korupcija.

Nesposobna vlast koja decenijama guši svaki napredak BiH ima monopol nad svim oblastima ovog društva, a zauzvrat nam nije dala ništa. Nema novih škola, nema fabrika, nema kvalitetnih javnih usluga za građane, jednostavno nijednog svijetlog primjera kojim bi se vlast mogla pohvaliti da je zaslužna za to. Mladi su izlaz iz ovog beznađa odavno potražili na nekom od graničnih prijelaza, a oni srednje i starije generacije čekaju da se desi čudo. Teško je očekivati da će se to nakon 25 godina letargije i desiti.

No, opcija za promjene zasigurno je na izborima u oktobru naredne godine. Za one koji prežive do tada. Nema izgovora i opravdanja za nestašicu vode u Sarajevu Zemlja smo bogata vodom i vodnim resursima, a Sarajevo godinama ima probleme s vodosnabdijevanjem. Na patnje i ogorčenost stanovnika glavnog bh. grada kojima je uskraćena voda, vlast odgovara sramotnim i bahatim izgovorima i opravdanjima koja to nisu. A političari konačno moraju shvatiti. Građane ne zanimaju ni izgovori ni opravdanja.

Uzeli su sve privilegije koje nose njihove funkcije, konačno je vrijeme da preuzmu odgovornost koju sa sobom nose njihove pozicije. Ako nisu u stanju riješiti problem, moraju otići. Jer su nesposobni za sve osim da troše novac građana..
Avaz.ba

Back to top button