VIDEO Porodica na “putu spasa” od Mijanmara do Bangladeša nije jela devet dana

Bježeći od nasilja koje se nad njima sprovodi prethodnih sedmica u Mijanmaru arakanski muslimani su nakon devet dana u bijegu prvi put pri dolasku na teritoriju Bangladeša ponovo imali priliku da jedu, piše Anadolu Agency (AA).

 

gladni

Tokom cijelog puta od Mijanmara do Bangladeša mnogo je porodica koje nisu imale hranu, a ovih dana potresne drame arakanskih muslimana na “putu spasa” objavljene su i na društvenim mrežama.

Članovi jedne od tih porodica u ispovijesti su kazali da tokom devet dana nisu jeli ništa osim lišća koje su pronalazili u šumi.

“Danas smo uspjeli pronaći nešto riže”, poručila je ova arakanska porodica.

Predsjednik Evropskog vijeća Rohinja (ERC) Hla Kyaw poručio je da je potrebna hitna pomoć u hrani za stanovnike pet sela u Mijanmaru koji su pod intenzivnim napadima vojske i Budista.

“Ova sela su u potpunosti izolovana, zatvorena su za ulazak i izlazak. Pomoć tamo ne stiže”, istakao je Kyaw. Pozvao je da se hitno pomogne ljudima u ovim selima koji su suočeni sa glađu.

Rohinye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih je oko 400.000 mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

Anadolu Agency (AA).

 

Back to top button