Bosanac iz Konjević Polja jedan od najmlađih trenera u Švicarskoj

 

Vladimir Dado Petković, selektor nogometne reprezentacije Švicarske, svojim je rezultatima podigao cijenu Balkancima u Švicarskoj. Pogotovo Bosancima, jer Petković s ponosom ističe da je trener iz Bosne i Hercegovine.

Petković je trenerski put gradio od nule. Od najniže lige. I postao jedan od najboljih trenera koje je Švicarska imala. Vodio je Švicarce na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, a kako stvari stoje uvezat će i Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Malo selektora danas se može pohvaliti takvim uspjesima. Petković nije prvi Bosanac na klupi Švicarske. Svojevremeno je i Miroslav Blažević bio njihov selektor, ali u to vrijeme svaki “nastavnik tjelesnog” ako bi izrazio želju mogao je biti selektor Švicarske.

Još jedan Bosanac sanja svoje snove. I on želi ići do kraja. Danas njegovo ime ništa ne znači u nogometnim krugovima, ali treba zapamtiti ime Edina Bećirovića.

“Rođen sam 1980.godine u Konjević Polju, a u Švicarskoj sam igrao u brojnim klubovima dok nisam počeo raditi trenerski posao”- predstavio se Bećirović.

Kao igrač prošao je sve mlađe selekcije Lozane. Sada je trener jednog “kantonalca”. Posjeduje trenersku B licencu.

“Planiram, vjerovatno u Sarajevu završiti za A licencu i nastaviti napredovati u trenerskom poslu”- najavljuje Bećirović.

Kao i svaki trener i Edin priželjkuje da jednog dana vodi jak klub, reprezentaciju, da igra pred punim tribinama…

(R.S./infosvijet.net)

 

Back to top button