U srijedu sa akšam-namazom nastupa Nova 1439. hidžretska godina

FOTO: ARHIV

Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak, 21. septembra, to jest 1. Muharrema 1439. hidžretske godine.

 

Hidžra, seoba, poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio  muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

 

– Hidžra je bila iznimno težak, bolan  i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene poslanikom Muhammedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur’an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga). Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sveprožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti – ističe se u saopćenju.

 

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog  halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje  se upravo po ovom događaju.

 

– U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način. Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH su svim muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori čestitali nastupajuću Novu hidžretsku godinu riječima: Sene-i džedide mubarek olsun! – navodi se u saopćenju.

 
IB.com/Anadolija