Suđenje kakvo se ne pamti: Krali u Njemačkoj, plijen prodavali u Tuzli

Na Okružnom sudu u njemačkom Tübingenu počelo je suđenje kakvo se ne pamti u ovoj zemlji. Do ljeta 2018. godine zakazana su čak 44 dana rasprave u procesu protiv članova tzv. Ducato bande.

Optuženo je devet osoba iz BiH i Srbije – starosti između 20 i 51 godinu – koji su krali bicikle, alate i obojene metale u Tübingenu i Böblingenu te ih kasnije prodavali u Tuzli.

Tužilac je prikupio dokaze da su četvorica optuženih muškaraca i jedna žena, svi iz BiH i Srbije, regrutirali četvoricu zemljaka u centrima za traženje azila u Njemačkoj.

Dogovor je bio da azilanti kradu visokokvalitetne bicikle u vrijednosti od po 500 eura za koje su im naredbodavci plaćali po 70-100 eura. Banda je ukrala ukupno oko 400 bicikala ukupne vrijednosti 190.000 eura.

Kasnije su se prebacili na krađu alata, obojenih metala i goriva. Plijen je završavao u Tuzli, gdje je u jednoj trgovini prodavan kao “polovna roba iz Njemačke”.

U okolini Tübingena članovi bande pronašli su skladište za ukradenu robu, prostor koji su u oktobru 2016. godine zapalili i načinili milionsku štetu da bi prikrili tragove.

skladiste_tubingen-01.jpg - undefined
Zapaljeno skladište u Tübingenu (Foto: tagblatt.de)

Nešto ranije, u septembru 2016. godine, počeo je pad bande kada je policija na autoputu u bavarskom Traunsteinu zaustavila Fiat Ducato, pun ukradene robe, na putu za BiH.

Njemačka policija obavijestila je kolege u BiH koji su tuzlanskoj prodavnici i skladištima zaplijenili robu u vrijednosti 200 hiljada eura. Krajem prošle godine govorilo se od 300 ukradenih bicikala koji su završili u Tuzli, no tokom istrage pokazalo se da je Ducato banda bila još “efikasnija”.

Suđenje Ducato bandi počelo je u ponedjeljak s pola sata zakašnjenja. Zgrada izgrađena još 1975. godine za procese zloglasnim članovima terorističke organizacije Crvene brigade bila je neuvjetna da primi 70-ak članova porodica Ducato bande.

Ionako duge provjere dodatno su otežane nakon što su se, tokom kontrole ulaska u sudnicu, pokvarila jedna vrata s alarmom. Zato je porota odlučila da se dio procesa prebaci u veću sudnicu u Stammheimu.

Istočnabosna.com

Back to top button