Salkić: Ignorantski odnos vlasti entiteta RS prema bošnjačkoj djeci

Salkić: Ignorantski odnos vlasti entiteta RS prema bošnjačkoj djeci

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brucom Bertonom o diskriminaciji bošnjačke djece u obrazovanju u entitetu RS.

-Salkić je upoznao ambasadora Bertona s dosadašnjim poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje problema izučavanja bosanskog jezika u bh. entitetu RS i nacionalne grupe predmeta, te istakao da je na sceni ignorantski odnos vlasti entiteta RS prema bošnjačkoj djeci, koji nije zabilježen u modernoj Evropi – saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Podsjetio je na slučajeve iz Konjević-Polja i Vrbanjaca, ali i drugih mjesta, gdje su vlasti bh. entiteta RS, kršeći osnovna ljudska prava, uskratile djeci pravo na izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, nakon čega su organizovani alternativni načini obrazovanja bošnjačke djece.

Ukazano je i na posljednji slučaj iz Vlasenice, gdje su bošnjačka djeca na početku školske godine, prisustvovala vjerskom obredu pravoslavnog sveštenika, što je, prema riječima Salkića, jednostavno nedopustivo.

-Ambasadora Bertona sam upoznao s problemima s kojima se suočavamo godinama u ovom entitetu i koji su dobro poznati međunarodnim organizacijama i institucijama. Osim što se ovi problemi godinama ne rješavaju i guraju pod tepih, posljednjih godina se stvaraju novi problemi, koji dodatno diskriminišu Bošnjake i Hrvate u bh. entitetu RS. Ukazao sam na to da entitetska vlast, ali i skoro kompletan sistem, umjesto da Bošnjake i bošnjačku djecu posmatraju kao ravnopravne građane, kao partnere u kreiranju boljeg ambijenta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, ovu populaciju konstantno ignorišu, tretiraju kao građane drugog reda, ugrožavaju njihov identitet, negiraju jezik, tradiciju i kulturu, što nije zabilježeno u Evropi posljednjih 70 godina – naveo je Salkić.

Ambasadora Bertona je, kaže, upoznao i sa neustavnim i nezakonitim Pravilnikom i nastavnim planom i programom, koji suprotno Ustavu, na diskriminatoran način definira poziciju službenih jezika u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

-Očekujem da novi šef Misije OSCE-a unese novu energiju u rješavanje ovog problema, ali i generalno u otklanjanje šire diskriminacije od strane entitetske vlasti. Obaveza OSCE-a i OHR-a je da ovom problemu posvete više pažnje, imajući u vidu da je OHR nametnuo amandmane na Ustav bh. entiteta RS-a po kojima smo mi ostali bez mogućnosti da putem sistema i demokratske procedure zaštitimo interese našeg naroda. Zamolio sam ambasadora Bertona da zajedno uložimo dodatne napore da se ovi problemi riješe, da Bošnjaci i bošnjačka djeca budu ravnopravni u bh. entitetu RS, ali isto tako, da se otkloni diskriminacija gdje god postoji u cijeloj Bosni i Hercegovini – kazao je potpredsjednik Salkić.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruco Berton je u odvojenim susretima razgovarao i s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom i predsjednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem.

Back to top button