Sudbina RS-a u drhtavim rukama Dodika

Kada je od zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milorad Dodik tražio, da podrže njegovu odluku o raspisivanju referenduma o Sudstvu i Tužilaštvu, uz pregršt optužbi na račun opozicije, koja tada po Dodikovim riječima nije imala obraza što uopće kalkuliše sa takvom odlukom, predsjednik entiteta RS-a , podsjećajući na svoju predsjedničku funkciju, tvrdio je da je u pitanju sudbina Republike Srpske.

 

milorad-dodik-1-1

Ako mrzite mene, onda barem podržite Republiku Srpsku, poručivao je tada opozicionarima predsjednik Republike Srpske.

Danas, nakon što je u tišini, i samo prije mjesec dana odustao od gromoglasno najavljenog referenduma o NATO-u, i nakon zadnje posjete Beogradu, i polaganja računa predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Dodik javnosti Republike Srpske saopćava da ono što je upravo on smatrao sudbonosnim po pitanje opstojnosti Republike Srpske, treba, ni manje ni više nego suspendirati u Narodnoj skupštini RS-a –  pri čemu Dodik najavljuje da će se za takav scenario lično založiti, jer navodno za nešto poput toga nisu stasale međunarodne okolnosti.

Nema sumnje da za ine referendume koje je Dodik najavljivao ne postoje međunarodne okolnosti. Nisu te okolnosti postojale ni u onom trenutku kada je Dodik sa cijelom svojom svitom eksperata slavio dolazak i odlazak stare američke administracije sluđujući javnost Republike Srpske besmislicama o izmijenjenim međunarodnim okolnostima u kojima se Republici Srpskoj otvaraju razne referendumske perspektive.

Međutim ono što je naročito zanimljivo jeste Dodikovo poimanje sudbine Republike Srpske.  Ako je Dodik pozivajući na podršku referendumu o Sudstvu i Tužilaštvu, tvrdio da odluka o referendumu nije odluka o njemu nego o sudbini Republike Srpske, kako je danas Milorad Dodik samoinicijativno donio odluku o suspenziji referenduma o Sudstvu i Tužilaštvu?

Ako je to doista tako, otkuda Dodiku pravo da sudbinu Republike Srpske uzima u svoje ruke i uskraćuje joj, njeno, kako je tvrdio sudbonosno pravo. Nije li Dodik time sudbinu Republike Srpske pretpostavio svojoj političkoj sudbini. Ako jeste, a evidentno je da jeste, onda sudbina Republike Srpske zavisi od Dodika i od nezahvalnih međunarodnih okolnosti koje Dodik pominje ili ne zavisi tek utoliko koliko se odluka koju je Dodik donio tad a ukida sad, tiče isključivo i samo njega samog.

Nihad Hebibović za Vijesti.ba

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

 

Back to top button