ZBOG OVE VIJESTI IZ AMERIKE DRHTI BiH: Čovjek koji je uveo sankcije Dodiku, otkrio Senadu hoće li i ostali bh političari biti kažnjeni…

ZBOG OVE VIJESTI IZ AMERIKE DRHTI BiH: Čovjek koji je uveo sankcije Dodiku, otkrio Senadu hoće li i ostali bh političari biti kažnjeni…

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić u razgovoru za N1 televiziju prokomentarisala je uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

Sankcije Dodiku podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

“Prije deset godina sam rekla da je on planetarna sramota srpskog naroda. Naravno da se krije iza građana Republike Srpske koja je dovoljno kažnjena što je imala takvu upravu”, kazala je Cenić za N1.

Dodaje da će se vjerovatno dio Evropske unije pridružiti sankcijama Dodiku.

Politička analitičarka Tanja Topić je istakla da su sankcije bile očekivane jer…

“Sama činjenica da nisu organizivani sastanci s Dodikom, a u isto vrijeme se sastajalo sa premijerkom i predsjednikom NSRS-a vrlo jasno šalje poruku da je na listi poželjenih partnera za razgovor za SAD izostalo ime aktuelnog predsjednika RS”.

Slavo Kukić, politički analitičar i univerzitetski profesor, kaže da uvedene sankcije neće poremetiti Dodika, ali ako se evropske zemlje odluče za isti korak, to bi već mogao biti problem predsjedniku entiteta RS.

”Zasad ovo Dodiku nije problem, ali ako američki partneri u Evropi budu slijedili SAD kao što ih u pravilu slijede u sličnim situacijama, onda bi tu mogao nastati problem jer za razliku od SAD u kojima on nema kapitala ni poslovnog interesa, bojim se da u Zapadnoj Evropi bi se taj kapital mogao pronaći. Ovdje se ne radi samo o njemu osobno, ovo je poruka građanima Republike Srpske, ali i Republike Srbije”, dodao je ovaj univerzitetski profesor u razgovoru za N1.

U Britanskoj ambasadi u Sarajevu za N1 kazali su da su svjesni Dodikovih pokušaja “podrivanja državnih institucija i slabljenja vladavine prava”. “Te akcije su doprinijele nestabilnosti i podjelama u Bosne i Hercegovine”, kazali su u ambasadi i dodali da su ova kretanja “shvatili ozbiljno, te da će ih i dalje nastaviti prati veoma pažljivo.

Na pitanje kakav je stav OHR-a po pitanju sankcija Miloradu Dodiku, na adresu N1 je stigao sljedeći odgovor:

“Sjedinjene Američke Države su uvijek bile dosljedne i jasne u izražavanju svoje pune podrške Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao i pune podrške evropskom putu Bosne i Hercegovine. Logično je očekivati da će javni zvaničnici koji govore protivno interesima BiH i njenih građana i koji se trude da je okrenu ka podjelama i nestabilnosti biti suočeni sa posljedicama svoga djelovanja. Te sankcije ne treba gledati kao nešto protiv Republike Srpske ili srpskog naroda, nego kao pokazatelj da kada se pojedini zvaničnici odluče za retoriku i poteze koji krše Dejtonski mirovni sporazum, to će imati i posljedice”, rekla je za N1 Liljana Radetić, glasnogovornica OHR-a.

 

ciknews.com