STIGLA HITNA VIJEST IZ AMERIČKE AMBASADE| Ovo Amerikanci više neće trpjeti: Evo šta će biti s Dodikom…

STIGLA HITNA VIJEST IZ AMERIČKE AMBASADE| Ovo Amerikanci više neće trpjeti: Evo šta će biti s Dodikom…

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, nedavno je u Beogradu govorio kako “ne želi da se odrekne snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno” te naveo da “žele biti u zajednici sa Srbijom”.

Ovakve izjave u bh. javnosti protumačene su kao secesionističke i izazvale su mnogobrojne reakcije.

“Stav SAD-a po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo predani principima Dejtonskog sporazuma – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država i njen teritorijalni integritet je neupitan”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

“Niti Dejtonski sporazum, niti Ustav BiH ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe. Retoričke špekulacije prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju sa veoma važnog posla kojeg vlasti trebaju obavljati u interesu svojih građana. Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma i neprihvtaljive su. Mi uzimamo veoma ozbiljno sigurnost i stabilnost BiH i regiona, i posvećeni smo njihovom očuvanju”, naveli su za N1 iz Ambasade.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nedavno je poručio da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedno, teritorijalno i državno.

Povodom tih riječi i nedostatka adekvatne reakcije srbijanskih zvaničnika na ovu izjavu, N1 televizija je zatražila reakciju OHR-a u BiH uz pitanje da li postoji razlog za zabrinutost.

Iz OHR-a je stigao odgovor da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Svi organi vlasti imaju obavezu da poštuju Dejtonski mirovni sporazum”, navedeno je u odgovoru OHR-a.

Podsjetimo, Dodik je, na otvaranju “Dana Srpske u RS” 15. septembra, rekao da je uvjeren da integracija RS-a u Srbiju u budućnosti neće doći u pitanje i da to nije samo san.

“Ne želim da se odreknem svojih snova da Srbija i RS budu budu jedno, u državnom, političkom i materijalnom smislu”, poručio je on.

Dodik je tada kazao “da se zna šta Srbi žele – da budu zajedno sa Srbijom i da RS pripada Srbiji, šta god rekli u “State Departmentu, Briselu ili na nekom drugom mjestu”.

N1

Back to top button