ZAŠTO SARAJEVO ŠUTI NA OVO ŠTO SE DOGAĐA: Pogledajte kako je Srbija počela proces ujedinjavanja sa RS-om…

ZAŠTO SARAJEVO ŠUTI NA OVO ŠTO SE DOGAĐA: Pogledajte kako je Srbija počela proces ujedinjavanja sa RS-om…

Vlada Srbije formirala komisiju koja razmatra preuzimanje distribucija u susjedstvu. Preuzimanje bi ubrzalo izgradnju hidroelektrana na Drini.

Elektroprivreda Srbije planira širenje u region. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja dijelova distribucija u susjednim zemljama, saznaju “Novosti”.

Na čelu ovog tijela je ministar privrede Goran Knežević. Ova vijest nije iznenadila stručnjake. Branko Kovačević, predsjednik Nadzornog odbora EPS, kaže da je to stara ideja.

– O preuzimanju distribucija u regionu već se govori određeno vrijeme. Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga, jer sa njima dijelimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na cijelu Bosnu i Hercegovinu. EPS bi se ova investicija i finansijski isplatila, jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu. – kaže Kovačević.

 

Kupovinom dijela “Elektroprivrede Republike Srpske”, mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti. Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini.

Investicije su vrijedne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak, cijeli projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom.

Kovačević dodaje da će se kupovina najvjerovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja “Telekoma” Republike Srpske. Srpski “Telekom” je prije deset godina, na međunarodnom tenderu, za 646 miliona evra pazario 65 odsto tada najuspješnijeg preduzeća u Srpskoj.

I “Telekom” je, baš kao što bi mogao i EPS, preuzimanja nastavio u Crnoj Gori. Samo nekoliko mjeseci kasnije preuzeli su 51 odsto tamošnjeg “Telekoma”. Tri godine kasnije, preko povezanog preduzeća, “Mtela” iz Banjaluke otkupili su i preostalih 49 odsto.

 

Ciknews.com

Back to top button