Krao novac iz prtljaga: Policajcu sa sarajevskog aerodroma povećana zatvorska kazna

Sud Bosne i Hercegovine otpremio je drugostepenu presudu, kojom je graničnom policajcu Aleksandru Pekiću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja povećana ranija kazna od sedam mjeseci na godinu zatvora.

 

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Presuda je donesena nakon što je Sud žalbu Pekićevog branioca odbio kao neosnovanu, a uvažio žalbu Tužilaštva BiH, te preinačio prvostepenu presudu iz aprila ove godine u dijelu koji se odnosi na visinu sankcije.

Pekiću je, uz zatvorsku kaznu izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude.

Tužilaštvo BiH teretilo je Pekića da je početkom 2016. godine, kao pripadnik Jedinice granične policije – vođa tima pasoške kontrole na sarajevskom aerodromu, u namjeri sticanja protivzakonite imovinske koristi, iskoristio položaj tako što je prilikom obavljanja službenih dužnosti postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je Pekić prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata krao novac koji se nalazio u prtljagu kontrolisanih putnika.

 

Izvor: Faktor

 

Back to top button