Njemačka danas bira: Angeli Merkel smiješi se četvrti mandat

Njemačka danas bira: Angeli Merkel smiješi se četvrti mandat

U Njemačkoj se danas održavaju opšti izbori i analitičari su izrazili očekivanje da će kancelarka Angela Merkel osvojiti i svoj četvrti mandat te da će partija krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AFD) prvi put ući u saziv parlamenta.

Biračka mjesta otvorena su u 8.00 sati  ujutro, a bit će zatvorena u 18.00 sati i rezultati izlaznih anketa nakon čega bi trebali biti objavljeni rezultati izlaznih anketa.

Prema posljednjim rezultatima anketa, konzervativci Angele Merkel su na putu da ostanu najveća poslanička grupacija u parlamentu.

Međutim, pošto je oko trećine Nijemaca bilo neodlučno pred održavanje izbora Merkelova i njen glavni protivkandidat iz redova Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Schulz je od glasača zatražio da izađu i daju svoj glas.

Na regionalnim izborima održanim prošle godine konzervativci Angele Merkel pretrpjeli su poraze od AFD, koji su popularnost stekli nakon odluke 2015. godine kancelara da ostavi otvorene granice Njemačke za prijem više od milion migranata.

Merkel i Schulz su izrazili zabrinutost da bi slaba izlaznost išla u korist manjih stranaka, posebno AFD-a.

Ukoliko Merkel osvoji četvrti mandat time će se izjednačiti sa Helmutom Kolom koji je njen mentor i Konradom Adenauerom. Kol i Adenauer su jedini kancelari poslije Drugog svjetskog rata sa četiri osvojena mandata.

Istočnabosna.com

Back to top button