EKSKLUZVNO – Erdogan gradi kamp za zbrinjavanje 100.000 muslimana (Rohingya) koji su izbjegli iz Mijanmara.

Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Republika Turska će uskoro u Bangladešu izgraditi kamp za zbrinjavanje 100.000 arakanskih muslimana (Rohingya) koji su izbjegli iz Mijanmara.

O tom projektu je s ministrom upravljanje vanrednim situacijama Bangladeša, Mofazzalom Hossainom Chowdhuryjem, razgovarao koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Ahmet Refik Cetinkaya.

Cetinkaya je tom prilikom bangladeškom ministru kazao da će iz Turske ovih dana stići dodatnih 10.000 paketa humanitarne pomoći za ugrožene Rohingye.

On je također najavio da će Bangladeš uskoro posjetiti i zamjenik turskog premijera Recep Akdag.

Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomacije, Abul Hasan Mahmood, izjavio je da su najmanje 3.000 muslimana ubijene od 25. augusta do danas.

Iz UN-a je saopćeno da je u proteklih nekoliko sedmica u Bangladeš izbjeglo 429.000 arakanskih muslimana, a još toliko ih je od ranije u izbjeglištvu u toj zemlji.

saznajemo.net

Back to top button