INVESTICIJA IZ DIJASPORE: U KONJEVIĆ POLJU SE GRADI MODERNA PEKARA

Konjević Polje je jedna od najrazvijeniji mjesni zajednica na ovom području Istočne Bosne. Predivno mjesto koje je među prvima objavilo povratak 1999.godine. Dosta stanovništva je raseljeno, neki po Federaciji neki po dijaspori, ali oni najiskreniji i najhrabiji vratili su se na svoju očevinu, a u nastavku vam donosimo priču Naila Bećirovića koji je nakon dugi godina i rada u Švicarskoj odlučio da investira u svoje rodno Konjević Polje.

U bratunačkom naselju Konjević Polje se gradi objekat u kojem bi uskoro trebala početi sa radom raditi moderna pekara sa pratećim restoranom.

Izgradnja objekta će koštati oko pola miliona maraka, a investitor je Nail Bećirović. Radovi u završnoj fazi, a prema njegovim riječima, osnovni cilj da se otvore nova radna mjesta i život mještana Konjević Polja učini kvalitetnijim. Bećirovića su ovih dana posjetili Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac.

[Best_Wordpress_Gallery id=”40” gal_title=”Konjević Polje”]

 

Tokom posjete je rečeno da su da su ovakvi primjeri najbolji pokazatelj da građani Bosne i Hercergovine u dijaspori sve više investiraju u mjesta iz kojih su protjerani. -Zahvaljujući poslovnim idejama sa kojima naši građani dolaze u Bosnu i Hercegovinu i kapitalu koji investiraju, u povratničkim mjestima se otvaraju nova radna mjesta. To je način da se ekonomski ojačaju porodice Bošnjaka u ovom entitetu.

Ekonomski jaka porodica je garant održivog povratka. Naši ljudi su voljni da rade, da se bore, a novi poslovni subjekti daju im upravo tu šansu. Bošnjaci nažalost, usljed diskriminacije koja se nad nama provodi, nisu u prilici da dobiju zaposlenje u javnim preduzećima i institucijama. Zato su nam posebno važne investicije koje dolaze iz dijaspore, kazao je Salkić.

Infosvijet.net/Bportal

 

Back to top button