Konjević Polje:Radi se sistem navodnjavanja vrijedan 401.000KM

Konjević Polje

Na prostoru Mjesne zajednice Konjević Polja ovih dana počela je realizacija još jednog veoma važnog projekta za naše područje a to je sistem navodnjavanja.

Opština obezbjedila sredstva preko Svjetske banka i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredenistarstvo poljoprivrede.

Sistem za navodnjavanje

Općina Bratunac do sada je bila lider u proizvodnji maline i jagodičastog voća na području entiteta.Trenutna proizvodnja maline je preko 4.000 tona, s dobiti od 13 do 15 miliona KM. Cilj je da se navodnjavanjem dođe do proizvodnje 10.000 tona maline s dobiti do 35 miliona KM, što bi uključilo 2.000 porodica s gotovo 4.000 radnih mjesta i sezonskih radnika.

Radovi za navodnjavanje u Konjević Polju

Projekat košta 8.000.000.KM.Opština je  izvojila od svojih sredstava 1.200.000.KM

Od tih para Mjesnoj zajednici Konjević Polje dodjeljeno  je 401.000.KM.Planirani radovi na projektu navodnjavnja u Konjević Polju su od Vaganskog potoka u Hrnčičima,pa do  kraja Sandića.Kako nam je pojasnio predsjednik Skupštine opštine Bratunac gosp.Ćazim Jusupović planira se u skorije vrijeme pokriti čitava (MZ) Konjević Polje sa sistemom za navodnjavanja.Prema izjavama Ćazima, ovo je najveći projekt koji se realizira za privredu i poljoprivredu tog područja.

Izvođači radova

Ćazim je takođe istakao da osim ovog projekta na području (MZ) radi se još jedan veoma vazan projekat a to je most na rijeci Jadar koji je od velike važnosti za sve građane naše zajednice.

Izvor:Infosvijet.net

Autor:Muradif Mehmedović

Back to top button