FOTO Monografija o 2. korpusu: Odbranio najveću teritoriju, oslobodio prvi grad, dao tri narodna heroja i 452 zlatna ljiljana

Na današnji dan 1992. godine je formiran 2. korpus Armije RBiH, koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani naše zemlje od agresije.

 

drugi-naslovna

Tim povodom, ovih dana je iz štampe izašla monografija, koja na najbolji način svjedoči o uspjesima i doprinosu ovog korpusa.

Autori monografije su prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić, profesori na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U obrazloženju ovog projekta, navedeno je da je osnivanjem ovog korpusa učinjen  značajan iskorak ka zaustavljanju agresije na BiH i sprečavanju agresora da ostvari zacrtane velikodržavne ciljeve i pripajanje BiH velikodržavnom konceptu takozvane “Velike Srbije”.

U zoni odgovornosti ovog korpusa, čije je sjedište bilo u Tuzli, bilo je ukupno 28 općina, od Brčkog do Srebrenice.

-Drugi je korpus odbranio najveću slobodnu teritoriju u R BiH, oslobodio je 1.297 km2 teritorije, prva brigada Armije RBiH (Prva tuzlanska brigade) formirana je u zoni odgovornosti Drugog korpusa, 16. maja 1992. godine. U zoni odgovornosti 2. korpusa je i prvi oslobođeni grad u RBiH, Kalesija. Tu je srušen mit o nepobjedivosti agresora, kazao je za Bportal.ba profesor Selimović, navodeći da su neke od najbriljantnijih pobjeda A RBiH bile upravo pobjede jedinica Drugog korpusa

-Jedinice Drugog korpusa učestvovale su i na ratištu izvan svoje zone odgovornosti. Žene su bile u značajnoj mjeri zastupljene u jedinicama drugog korpusa i bile su u pravom smislu riječi heroine, kazao nam je on.

Jedna od važnjih činjenica jeste da su tri heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, od ukupno devet, su iz Drugog korpusa. To su Mehdin Hodžić, zvani Kapetan Senad, Hajrudin Mešić, zvani Kapetan Hajro i Nesib Malkić.

-U jedinicama Drugog korpusa poginulo je više od 10.000 boraca (10.235), a 452 su zlatna ljiljana. Te činjenice bi trebali da znaju svi radi sadašnjosti i budućnosti svih građana tuzlanskog kraja i cijele Bosne i Hercegovine, kazao je Selimović.

Inače, monografija sadrži 17 poglavlja. Tretirana su gotovo sva značajna pitanja vezana za Drugi korpus. Obrađeno je svih 45 brigada, 14 prištapskih jedinica, svih osam operativnih grupa i pet divizija.

Obrađen je ratni put Drugog korpusa, vjerski život, kultura, sport, informativna služba, kadrovi, heroji, zlatni ljiljani, šehidi i poginuli borci, RVI, žene pripadnice drugog korpusa. Osim toga, postoji posebno poglavlje koje obrađuje sjećanja savremenika o Drugom korpusu. Značajna pažnja posvećena je ratnim zločinima u sjeveroistočnoj Bosni i genocidu u Srebrenici, s posebnim akcentom na ulogu međunarodne zajednice.

Koricu je radio professor Fikret Jahić Vršanin. Crvena boja simbolizira krv kojom je natopljena R BiH, stećak pokazuje kontinuitet BiH, a tu je i grb Drugog korpusa ARBiH.

(S.K./Bportal.ba)

 

Back to top button