Konjević Polje: Džematlije HRNČIĆI/URKOVIĆI imamu kupile na poklon automobil

Džemat Hrnčići - Urkovići MIZ Bratunac
Džemat Hrnčići – Urkovići MIZ Bratunac

Džemat HRNČIĆI/URKOVIĆI pripada Medžlisu Islamske Zajednice Bratunac .

Prva džamija u ovom džematu izgrađena je 1975 godine, i njenim otvaranjem formira se džemat u ovoj kotlini pored magistralnog puta jer većina stanovništva do tada je živjela u brdima, a silazkom velikog broja stanovništva u Hrnčić polje počela je izgradnja kuća i istovremeno džamije.
Ovom džematu pripadaju sela: SANDIĆI, URKOVIĆI, GRABOSKO, LOLIĆI, PERVANI, MEĆAVE, PAVIĆI,RAVNICE, ŠEKELE, MEHIĆI I HRNČIĆI.

Obnova ove džamije započeta je 2003.godine a radovi su završeni 2006.godine kada je i svečano otvorena.

Da su ljudi u Podrinju merhametli i velikog srca te da znaju cijeniti i poštovati  svoga imama, najbolji pokazatelj su džematlije u HRNČIĆI/URKOVIĆI na području Opštine Bratunac.

Naime, džematlija iz HRNČIĆI/URKOVIĆI su imamu Sulejmanu Husejinović koji je iz Hrnčića kupili automobil “ŠKODA OCTAVIA”.

“Moram da Vam kažem da su me iznenadili. Hvala im za poklon, da ih Allah dž.š. nagradi za to djelo”, prokomentarisao je za naš portal imam džemata HRNČIĆI/URKOVIĆI.

U džematu HRNČIĆI/URKOVIĆI prije rata dužnost imama obavljao je Sulejmanov babo Ejub koji je izgubio život u proteklom ratu.Ef. Sulejman je krenuo stopama svoga babe i veoma je cijenjen i aktivan u svome džematu.

Inače džemat HRNČIĆI/URKOVIĆI je i najmnogobrojiniji džemat po broju članova.

Ispred džematskog odbora u kupovinu vozila išao je predsjednik džemata Fadil Bečirović i blagajnik Senahid Muratović.

[Best_Wordpress_Gallery id=”41” gal_title=”Džemat Hrnčići/Urkovići”]

Slike preuzete sa fb.M.Z.Konjević Polje

Izvor:Infosvijet.net

 

Back to top button