Zašto Edin Ramić smeta Fahrudinu Radončiću

Posljednjih dana politički tabloid Fahrudina Radončića “Dnevni avaz” izražava uobičajene frustracije svog vlasnika, koliko bijesno toliko i neuspješno pokušavajući da politički i moralno oblati potpredsjednika SDA i federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića.

 

600_1506956790ramic_saopcenje

Kako je Ramić uznemirio Radončića

Sve je počelo nakon što se ministar Ramić javno usprotivio imenovanju Svetlane Cenić u upravu BH Telecoma, zbog njene ratne prošlosti u SDS-u, gdje je bila suradnica Jovana Tintora Joje, predsjednika Kriznog štaba SDS-a u Vogošći, koji je bio i ratni savjetnik Radovana Karadžića, te kum Momčila Krajišnika.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Tintora za nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubijanje velikog broja Bošnjaka i Hrvata na području Vogošće u proljeće i ljeto 1992.

Braneći interese saradnice Tintora, koji mu kao optuženik pred Sudom BiH predstavlja kolegu, Radončić je krenuo u hajku protiv Ramića na temu ratne prošlosti, ne znajući da tu može samo polomiti zube.

Edin Ramić je kao maloljetni pripadnik Armije BiH branio ovu državu i bošnjački narod od agresije i genocida, a za to vrijeme Svetlana Cenić je u SDS-u bila savjetnica zločincu Jovanu Tintoru. Tako Fahrudin Radončić otkriva svoje pravo lice kada poistovjećuje svoje interese s onim ratnog kadra SDS-a, pa u to ime napada i časne borce Armije BiH poput Ramića, navodi se u saopćenju federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednika SDA Edina Ramića.

Kome “Avaz” podmeće objavljene fotografije kao tajne

Koliko su Radončićevi napadi na Ramića otužni i uzaludni pokazuje i posljednji slučaj kada je “Avaz” objavio fotografiju sa navodnog tajnog sastanka ministra Ramića i predsjednika SDA Vlasenica Muje Hadžiomerovića sa načelnikom Općine Vlasenica Miroslavom Kraljevićem. “Avaz” postavlja pitanje – zašto Ramić u tajnosti razgovara sa Kraljevićem, koji se dovodi u vezu sa zločinima u Vlasenici?

Koliko je otužan pokušaj izmišljanja tajnosti i sumnjive svrhe tog sastanka, pokazuje činjenica da je “Avaz” tu “tajnu” fotografiju skinuo sa zvanične facebook stanice ministra Ramića, gdje je i objašnjeno da je sastanak održan s ciljem zaštite interesa bošnjačkih povratnika u općini Vlasenica, gdje vlast predstavlja Kraljević što nije volja ni Ramića, ni Hadžiomerovića ni Bošnjaka, ali radi interesa povratnika koordinacija s lokalnim vlastima je neminovna, za razliku od imenovanja savjetnica ratnih zločinaca u upravu BH Telecoma, što nije neminovno ali što je Radončić svojom voljom, ili ucijenjen po nečijem nalogu, izvršio.

Ko brine o povratnicima, a ko o ratnom kadru SDS-a

U svakom slučaju Ramić i Hadžiomerović se nisu susreli sa Kraljevićem da bi ga imenovali u upravu BH Telecoma, što sigurno smeta Fahrudinu Radončiću, te će on  ostati kao jedini politički subjekt koji cilja na bošnjačke glasove, a u javna preduzeća poput BH Telecoma imenuje ratni kadar SDS-a koji nosi breme ratnih zločina nad Bošnjacima, pa javno blati časne ljude i borce Armije BiH.

Zato ne treba da se čudi ako i na idućim izborima doživi superioran pad glasova, jer bošnjački narod sigurno ne poima navedeno kao svrhu svojih predstavnika u vlasti. Možda i najbolje je ove napade Radončića na časnog ministra Ramića, koji je stalno na terenu i štiti interese povratnika, sumirao jedan povratnik, koji je kazao da je Ramić više obišao povratničkih mjesta i izgradio kuća, nego što ih je Radončić u novinama vidio.

(Bportal.ba)

 

Back to top button