Glasao na referendumu / Španski navijači vrijeđali Piquéa: Odlazi iz reprezentacije

Navijači španske reprezentacije uzeli su na zub velikog zagovornika katalonske nezavisnosti Gerarda Piquea.

Španija prolazi kroz vrlo burno razdoblje zbog katalonskog referenduma o nezavisnosti, a napeta politička situacija nije zaobišla ni fudbal. Barcelona je utakmicu protiv Las Palmasa odigrala pred praznim tribinama i izazvala brojne polemike, a dan nakon utakmice su nakon hitnog sastanka objavili da stupaju u štrajk.

U centru turbulentnih događaja nalazi se Gerard Pique, uz Pepa Guardiolu najglasniji fudbalski zagovornik katalonske nezavisnosti. On se nakon utakmice s Las Palmasom zaputio na okupljanje reprezentacije gdje su mu navijači pripremili vatreni doček.

“Piqué, đubre jedno, Španija nije tvoja država. Gade, odlazi iz reprezentacije”, vikali su gledatelji koji su iskoristili priliku doći na otvoreni trening kako bi pokazali što misle o Piquéovim stavovima po pitanju odcjepljenja španske autonomne pokrajine.

“Piqué van”, stajalo je na jednom transparentu, a situacija je bila poprilično užarena kad je momčad Julena Lopeteguija nakon samo 23 minute otišla s terena. Nekolicina ljudi gađala je predmetima igrača Barcelone pa je moralo reagirati i osiguranje.

Civilna garda je navijačima oduzela uvredljive transparente, ali nisu mogli zaustaviti uvrede.

Nakon nedjeljne pobjede nad Las Palmasom na praznom Camp Nouu Piqué je kroz suze poručio kako je ponosan što je Katalonac te da se spreman odmah povući iz reprezentacije bude li smetao ljudima u savezu.

“Već sam glasao. Zajedno smo nezaustavljivi protiv demokratije”, napisao je na Twitteru postavivši fotografiju glasanja na referendumu nekoliko sati uoči utakmice.

Back to top button