Dodika pritisla velika nevolja: Kod beogradske banke RS se danas zadužila za 50 miliona KM!

Bh. entitet RS će se dugoročno zadužiti kod jedne komercijalne banke iz Srbije na iznos od 50 miliona KM.

 

milorad-dodik-ozbiljan-700x402

Ugovor o tom kreditu danas su u Banjoj Luci potpisali entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija i predsjednik uprave Komercijalne banke Beograd Vladimir Krulj.

Tegeltija je izjavio da je riječ o zaduženju na šest godina, uz period odgode od godinu dana i kamatnu stopu od 3,8 posto bez troškova obračuna kredita. Sredstva su, kaže, namijenjena direktnoj budžetskoj podršci, a očekuje se ulaganje u infrastrukturne projekte i privredu.

Ugovor je potpisan na osnovu odluke Vlade RS-a o zaduživanju iz jula ove godine, a Komercijalna banka bila je najpovoljniji ponuđač u procesu otvorenog postupka javne nabavke.

Tegeltija je rekao da, nakon izjašnjavanja šefa Misije MMF-a u BiH Franciska Parodija da je izvještaj Vlade RS-a o budžetskom deficitu validan, traži izvinjenje onih koji su tražili njegovu ostavku, jer je Glavna služba za reviziju RS-a navela da je deficit lani iznosio 170 miliona, a ne 40 miliona KM kako je tvrdilo Ministarstvo finansija.

Tvrdi da Parodijeva izjava “ne znači satisfakciju za njega, već za 90 osoba koje izrađuju konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta”.

–Naravno da deficita ima i mi smo deficit iskazali jasno i transparentno. Uvijek sam govorio da RS ne stvara obaveze iznad budžetom odobrenih sredstava, kao što to nije stvoreno ni u prošloj godini – ustvrdio je entitetski ministar finansija.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), na kojoj je odgođeno izjašnjavanje o izmjenama Zakona o akcizama, Tegeltija je dodao da su na tom sastanku predstavljeni prijedlozi iz Federacije BiH, „koji nisu u skladu s ranije usvojenim zakonom u Domu naroda parlamenta BiH“.

Kazao je da će RS ispoštovati sve dogovore i, kada taj zakon bude predlagan u onoj formi u kojoj je već usvojen u Domu naroda parlamenta BiH, on će, kao član Upravnog odbora UIO, kao SNSD-ovi poslanici glasati za takav zakon u Predstavničkom domu.

(Bportal.ba)

Back to top button