Isti Dodik, samo u rukavicama: Mladen Ivanić podržava HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je u sinoćnjoj emisiji „Puls“ BN televizije da je interes Republike Srpske promjena Izbornog zakona u Federaciji BiH „da se konačno dobije Klub Srba u Domu naroda u Federaciji BiH“.

 

dodikivanic-635x300

Naravno da Ivanić zna kako klub Srba u Domu naroda Federacije BiH postoji, i to još od 2002. godine, no Ivanić je ciljao na nešto drugo. Htio je reći da Srbi u Federaciji BiH trebaju dobiti klub koji će većinskim dijelom biti sastavljen od delegata iz Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Bosanskog Petrovca, kako je to i predviđeno HDZ-ovim prijedlogom promjena Izbornog zakona BiH.

Prije nedorečenog Ivanića, to je eksplicitno rekao lider SNSD-a, Milorad Dodik.

“Podržat ćemo izmjene Izbornog zakona u Federaciji BiH, ali tražimo da se ovdje (u Drvaru, op.aut.)  pozicioniraju stvari za Dom naroda i za Srbe u cjelini, tako da Srbe mogu predstavljati oni koji se biraju tamo gdje Srbi žive”, rekao je Dodik prilikom nedavnog borvka u Drvaru.

Dodik je pojasnio da će podržati izmjene Izbornog zakona kada je riječ o FBiH – da Srbi biraju svoje predstavnike tamo gdje žive, misleći pri tome na HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona BiH, koji, pored ostalog, predviđa da bi većina srpskih delegata u Domu naroda bila izabrana iz općina gdje su Srbi najbrojniji – a to su upravo Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac.

Na taj način, srpski delegati iz ovih općina imali bi većinu u srpskom klubu Doma naroda a budući da Dodikov SNSD ima punu političku kontrolu nad Srbima u tim općinama, to bi onda značilo da bi Dodik u rukama imao instrument kojim bi mogao blokirati svaki zakon u Federaciji BiH ako mu nije po volji. Bez Dodikovog pristanka ne bi se mogla izabrati ni zakonodavna ni federalna izvršna vlast.

Upravo je to jedan od ključnih razloga zbog kojeg bošnjački zastupnici neće podržati HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona BiH.

Takav prijedlog bio bi prihvatljiv samo pod uvjetom da isti princip važi i u Republici Srpskoj, da se dakle i u manjem entitetu uspostavi dvodomni parlamentarni sistem odlučivanja, da Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj imaju iste instrumente vlasti u rukama kao Srbi u Federaciji BiH.

Ali, o tome Dodik neće ni da čuje, niti mu njegov politički ortak, Dragan Čović, traži takvu vrstu reciprociteta, jer Čoviću i nije cilj poboljšati položaj Hrvata u RS-u, nego na prostoru Federacije BiH formirati zaseban entitet s hrvatskom većinom. A prva pretpostavka za to jeste blokada i demontaža Federacije BiH, koja bi uz pomoć Dodika i srpskog Kluba pod Dodikovom kontrolom išla mnogo brže i mnogo lakše.

Rezultat takvih promjena Izbornog zakona, kakve zagovara Čović a zdušno podržavaju Dodik i Ivanić, bio bi više nego povoljan za srpski a katastrofalan za bošnjački narod. Srbi u Republici Srpskoj zadržali bi jednodomnu Narodnu skupštinu u kojoj imaju potpunu prevlast kod odlučivanja, dok bi u isto vrijeme u Federaciji BiH, preko etničkog izbora delegata koji forsira HDZ, dobili trećinu vlasti i pri tome bi u rukama imali sve instrumente blokade. Srbi bi u RS-u imali 1/1 vlast a u Federaciji 1/3, dok bi Bošnjaci u RS-u imali 0/0 vlasti a u Federaciji 1/3 .

Ako već HDZ insistira na etničkom izboru delegata u Dom naroda, onda bi morao insistirati i na uspostavi Doma naroda u Skupštini RS-a.

Drugačije neće ići.

(Bportal.ba/SB)

 

Back to top button