Ćiro: Nekome bih je… mater i sve bi se pokrenulo!

Miroslav Ćiro Blažević je u svom domu u Zagrebu pratio meč između Bosne i Hercegovine i Belgije. Nekadašnji selektor „Zmajeva“ odlično poznaje mentalitet igrača s ovih prostora, a posebno u reprezentaciji BiH s obzirom na činjenicu da je mnoge sadašnje „gurnuo“ u orbitu.

Nakon meča na Grbavici, u kojem je BiH porazom od 3:4 najvjerovatnije ostala bez baraža za Mundijal u Rusiji, s Ćirom smo dugo razgovarali, a onda je sve u jednoj rečenici kazao:

– Jadna je ekipa koja zabije tri gola Belgiji, a ne pobijedi. To se desilo mojoj Bosni i Hercegovini. Tužno.

Ginuli za narod

Blažević je BiH kao selektor doveo do baraža, onda mu se desio Portugal. Da su Zmajevi prošli tu jednu, posljednju, stepenicu u borbi za Euro, te 2010. godine bi sigurno igrali značajnu ulogu.

– Ma ja sam stvorio strašan tim. Bili su to momci koji su ginuli za narod. I ova generacija koju je Meša imao je sjajna. Pa Džeko je najbolji golgeter Evrope. Ne mogu im ništa zamjeriti protiv Belgije. Igrači si dali sve što je u njihovoj moći, ali očito nešto ne štima u odbrani – priča Ćiro za Avaz.ba.

Tražili smo krivca. Meša je izveo tim koji se prvi put sastavio u ovim kvalifikacijama. Teren poput oranice, bio je jednak za oba rivala. Nekako je glupo bilo vaditi se na reprezentaciji koja je šesta na svijetu, koja je prva u Evropi izborila plasman u Rusiju.

– Ja znam šta bih uradio… Nekome bih je… mater i sve bi se pokrenulo s mrtve tačke. Veoma mi je žao što se sve ovako desilo. Ma jeb.. Belgiju!? Protiv njih se ni Argentina sa Mesijem, kojoj je također upitan nastup na Mundijalu, ne bi mogla izvaditi. Ali gdje smo bili protiv malog Kipra, smiješnih Grka!? Da ti Ćiro, kaže sine, – nigdje! E, to je razlog zašto BiH neće doći do baraža – kaže Ćiro, koji je imao priliku da se raduje pobjedi BiH nad Belgijom (2:1) kao selektor 2009. godine (dva gola Edina Džeke, op.a.)..

Nismo mu morali postaviti naredno pitanje. Znali smo gdje cilja, na – narod.

– Taj naš jadni narod u BiH, ponadao se nakon odličnog starta. Evo ga, blizu smo Rusije. A sada je uslijedio hladan tuš. Kao da su pojedinci čekali da se narod malo razveseli, pa da im se prirede Grčka i Kipar. Dobro, što se loše igralo, a svi ovi neuspjesi su kao da je taj narod neko još udario maljem u glavu. Strašno – kaže Ćiro.

Dodao je da oscilaciji u igri bh. tima previše traju i da je to razlog zašto BiH nije u Rusiji ili barem u plej-ofu.

– Zmajevi nemaju konstantu, slabo je to. Ne može se od jedne utakmice i pobjede živjeti u kvalifikacijama. Vidjeli ste šta se desilo Radomiru Čačiću. Već se počeo šepuriti da je u Moskvi, a već danas više nije selektor.

BHFudbal.ba
Back to top button