Poznat identitet poginulog u rudniku u Brezi: Evo šta je o tragediji rekao ministar Džindić.

Bosnu i Hercegovinu jutros je potresla vijest o pogibiji rudara u Rudniku mrkog uglja ”Breza”.  Naime, jutros u 4.20 sati došlo je do nesreće u rudniku u kojoj je poginuo 28-godišnji Aldin Zukić.

Zukić je u rudniku bio zaposlen od 2009. godine, a prije četiri mjeseca  počeo je raditi u novom pogonu.  Saučešće porodici Za portal Avaz.ba, Nermin Džindić, federalni ministar energetike i rudarstva, kazao je da je potresen ovim incidentom, te da se Vlada mora pobrinuti da do ovakvih nesreća više ne dođe.

Želim da izrazim saučešće porodici poginulog rudara. Bio sam na licu mjesta, zajedno sa insprektorom i tehničkim direktorom i drugim osobljem u rudniku ”Breza”, gdje smo razmijenili osnovne informacije zbog čega je došlo do nesreće. Riječ je o klasičnoj nesreći, tu su inspektori koji će nakon uviđaja dati generalni izvještaj, pa će svi drugi organi i institucije obaviti istragu o tome šta se danas desilo.

Istina je da se ovakve nesreće redovno dešavaju u rudniku, ali nažalost,to je takav posao gdje su nesreće česte i moguće. Vlada Federacije i ministarstvo čine sve da dođe da smanji  broj nesreća i da sigurnost rudara u rudnicima podignemo na veći nivo, moramo se pobrinuti da se u budućnosti takve stvari ne dešavaju – kaže Džindić.

Nermin Džindić, federalni ministar energetike i rudarstva Već se razgovaralo o nekoliko investicionih ciklusa koji bi trebali modernizirati rudnike i donijeti savremenu opremu, međutim, kako je poznato, postoji nekoliko sporova na raznim stranama koji to onemogućavaju, kako ministar Džindić kaže, ovo je politički problem.

U nekoliko rudnika, gdje imamo jako dobru saradnju sa menadžmentom, to funkcionira besprijekorno, te su u zadnje dvije godine unaprijeđena dva rudnika. Elektroprivreda je u značajnoj mjeri investirala u dodatnu opremu u značajnoj mjeri, sa kojom je automatski došlo do bolje sigurnosti rudara.

S druge strane, imamo određen broj rudnika, gdje zbog političkih problema imamo usporen investicioni ciklus pa smo od planiranih 100 posto investicija za sada investirali procentualno 15 posto. U nekim rudnicima, kao što je naprimjer ”Kreka”, imamo neke probleme koje pokušavamo na neki način, ako ne riješiti onda ublažiti i doći do 60 posto realizacije plana – nastavlja Džindić.

Investicioni ciklus Na pitanje ko tačno pravi probleme, ministar nije mogao odgovoriti, te da ”Breza” nije jedan od “problematičnih” rudnika.

U rudniku ”Breza” nema tih problema. Probleme većinom prave uprave, odnosno određeni izvršni direktori i neslaganje onih koji su zaduženi za investicione cikluse, za donošenje odluka i za pripremu dokumentacije. Ukoliko tu postoji blokada, problem do Upravnog odbora ne može proći i ne može pokrenuti investicioni ciklus – završava ministar.

Izvršni direktor za asistentske poslove društva Rudnika mrkog uglja “Breza”, Amir Kulaglić, ističe da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik. Nažalost, prilikom obavljanja radova čišćenja došlo je do uvlačenja radnika u povratnu stanicu na mašini pri čemu je zadobio fatalne povrede.

Ovo je veliki gubitak za preduzeće i volio bih da vam se ovdje nekom drugom prilikom obraćam. U ovom trenutku, mogu reći da je ovo žestok udarac za rudnik “Breza”, te kako je ministar rekao, moramo poraditi na mjerama sigurnosti kako se ovo ne bi ponovo desilo – kazao je Kulaglić.

Kulaglić ističe da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik.

Avaz.ba

Back to top button