TRAGEDIJA: MLADIĆ POGINUO U RUDNIKU

 

 

Rudar noćne smjene Rudnika mrkog uglja “Breza” smrtno je stradao u noći između ponedjeljka i utorka na radnom mjestu.

– Jeste, došlo je do smrtnog slučaja u rudniku mrkog uglja Breza, ali vam trenutno ne možemo dati više informacija. – rečeno nam je u policiji u Brezi.

Kako nezvanično saznajemo život je izgubio 28.-godišnji mladić.

Više informacija uskoro.

Podsjećamo, u periodu 1970.-1976. u rudniku u Brezi su se desile dvije velike rudarske nesreće. U prvoj je poginulo 50 ljudi, dok je u drugoj poginulo još 17.

Velike nesreća se dogodila i 6. maja 2012. godine kada je u rudniku Breza poginuo rudar Sakib Tatarević. Tatarevića je usmrtio plin koji je izbio iz okna na dubini od oko 300 metara. U ovoj nesreći povrijeđeno je još pet rudara.

Samo par mjeseci kasnije, 5. septembra iste godine desila se još jedna nesreća u ovom rudniku, kada je smrtno stradao 26-godišnji Almir Hajduković, i to tokom otplinjavanja jamskih prostorija kada je došlo do gušenja rudara. Tom prilikom povrijeđeno je još šest rudara.

1. septembra prošle godine, rudar Amir Avdukić (21) nastradao je u hodniku jame. On je prevezen na Klinički centar u Sarajevu, gdje su se ljekari tri dana borili za njegov život, ali ga nisu uspjeli spasiti.

(Hayat/Foto: Arhiv)

Back to top button