Vučić na pres konferenciji sa Erdoganom: Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina

Srbija osjeća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi beogradski Telegraf.

Vučić je ocijenio da će odnosi dvije zemlje u budućnosti biti sve bolji. Kako je rekao, takva poruka će biti poslata i u Novom Pazaru, kao što se šalje iz Beograda.

– Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Naši odnosi su važni za budućnost Srbije – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primjetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog akta.

Vučić je podsjetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsjednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je nešto bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti.

– A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog faktora – poručio je Vučić i dodao da Srbija uvijek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terotrističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono sto je pokušano u Turskoj prije godinu dana.

On je podsjetio i da je Srbija uvijek izražavala saosjećanje sa žrtvama terorističkih akata i spremnost da se zajednički borimo protiv terorizma.

– U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao – dodao je Vučić i naglasio:

– Nemamo ništa ni sa Gulenom, niti bilo kim drugim.

– Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama.

 

Vučić je zahvalio Erdoganu i Turskoj na brojnim investicijama iz te zemlje. On je dodao da će sutra u Novom Pazaru biti potpisana još četiri sporazuma.

– Uvjeren sam da ćemo u budućnosti graditi sve bolje odnose – kazao je Vučić i dodao da je to “16 sadržinom veoma važnih sporazuma za Srbiju”.

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o infrastrukturnim projektima, kao i o projektima iz oblasti saobraćaja i turizma.

Naveo je da su Turci “broj jedan turisti u Srbiji”, dodajući da broj turskih turista iz godine u godinu raste i da je od početka 2017. godine Srbiju posjetilo 71.000 Turaka.

Vučić je zamolio Erdogana da pozove privatnike iz Turske da ulažu u srpske banje i izgrade najmodernije kapacitete, a kao primjer naveo je Vranjsku banju i njene pogodnosti.

Predsjednik Srbija je najavio je da će sutra biti potpisan Memorandum sa turskom kompanijom “Taip” koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi.

– Čekali smo, a pošto smo bili nedovoljno brižni, pa smo uspjeli da uništimo gotovo sve fabrike građene prije 40 godina… Danas smo uspjeli da zamolimo i turski investitor dolazi u Kraljevo, gdje će zaposliti 2.500 radnika – rekao je predsjednik Srbije.

 

Predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Beogradu zajedničku deklaraciju o osnivanju Visokog političkog savjeta za saradnju Srbije i Turske, a predstavnici dve vlade više sporazuma o saradnji.

Srbija i Turska potpisale su više međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, među kojima je proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. koje su potpisali ministri trgovine Srbije i Turske Rasim Ljajić i Nihat Zajbekči.

Proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiće Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i goveđeg mesa.

Ministar Ljajić i potpredsjednik turske vlade Fikri Išik potpisali su memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

Sporazume o saradnji potpisali su i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Turske Vejsel Eroglu u oblasti šumarstva i voda.

Potpredsjednica vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom Mehmetom Ozhasekijem sporazum o saradnji u urbanizmu.

Potpisani su i pismo o namjerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, program saradnje u oblasti obrazovanja, memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, kao i parnog kupatila u Beogradu.

Potpisano je i pismo o namjerama u oblasti energetike.

Saff.ba

Back to top button