Sarajevo u vrijeme Topal Osman Paše (1)

Tokom  perioda između 1861. godine 1869. u  Sarajevu  dolazi do raznih  promjena,  ovaj  period  u  velikoj mjeri obilježile su razne  novine što  je  stanovništvu  tadašnjeg Sarajeva omogućilo napredovanje  u  mnogim oblastima. Za stanovništvo našeg glavnog grada veoma značajno je bilo to što se u ovih osam godina otvaraju razni objekti, koji doprinose napretku Sarajeva. Jedna od veoma važnih stvari bilo  je otvaranje prve štamparije, a najzaslužniji za njeno pokretanje bio je Ignjat Sopran iz Zemuna kojega možemo okarakterisati kao najzaslužnijeg čovjeka za promociju pisane riječe u novom formatu.

Osim štamparije početak šezdesetih godina obilježio je nagli rast otvaranja dućana razne namjene, pa tako uz veliki broj trgovačkih radnji, u koje su se mogli naći razni predmeti i namirnice potrebne u svakodnevnom životu, između 62. i 65. godine dolazi do otvaranja prve fotografske radnje u Sarajevu, ovaj događaj u Sarajevu je naišao na veliko odobravanje, prvu radnju osnovao je Batini Pesente, talijan nastanjen u našem glavnom gradu. 1864.

Nakon otvaranja fotografske radnje, naš glavni grad dobio je i prvu hemijsku čistionicu koja je koristila kako domaćem tako i stranom stanovništvu. Jednu zanimljivu novinu u naš grad uveo je i Anton Šmucer, on je u Sarajevo donio prvu šivaću mašinu, a svoj „mali izum“ javno je objavio i u Bosanskom vijesniku.

Sve ovo je vodilo ka modernizaciji i uređenju Sarajeva, pa je zbog toga Sarajevo postajalo sve primamljivije za doseljavanje stanovništva, što se jasno pokazuje po tome što u ovom periodu dolazi do naglog porasta broja stanovnika.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Back to top button