Sutra počinje vašar u Puračiću (FOTO)

Sutra, 12 oktobra, počinje ovogodišnji tradicionalni vašar u Puračiću.

Tradicionalni vašar u Puračiću je jedan od najstarijih i najposjećenijih događaja u Bosni i Hercegovini. Ove godine vašar se održava 155 put. Već godinama, tačnije od davne 1824 godine, održava se danima 12. 13. i 14 oktobra. Gosti iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona ali i evrope imaju priliku razgledati raznovrsnu ponudu na vašerskim štandovima. Za tri dana koliko traje vašar u Puračiću svake godine ovo mjesto posjeti preko stotinu hiljada ljudi od 7 do 77 godina.

Za to vrijeme Puračić koji je smješten na području općine Lukavac, će biti centar Tuzlanskog kantona. Šatori sa muzikom uživo atrakcija su za nešto starije goste dok djeca uživaju u šarenilu slatkiša i ringišpila. Trgovci i ugostitelji na ovom starom narodnom skupu vide odličnu priliku da nešto zarade. Veliki broj posjetilaca posjeti vašar  kako bi zaigrali kolo pod šatorom “Refkinih ahbaba” ili recimo degustirali razne specijalitete s roštilja i mezili neizbježan vašerski specijalitet: Janjetinu.


Foto Tuzlanski.ba

Ipak šećerna vata, orašnice i halva su zaštitni artikli svakog vašara pa iste možemo naći na gotovo svakom štandu. Za mlađu populaciju najzanimljiviji je veliki zabavni park.
Vašer počinje sutra i trajat će do 14 oktobra. Organizatori napominju da na vašar možete doći i danas u poslijepodnevnim satima

(Tuzlanski.ba)