Potresna svjedočanstva Rohingya: Bacali su djecu u vatru, klali i silovali

Istražitelji organizacije Human Rights Watch prenijeli su stravične priče pripadnika muslimanske manjine Rohingya, žrtava koordiniranog nasilja i progona mijanmarske vojske.

 

hina_6

Stotine žena stajale su u rijeci, a vojska je u njih uperila pištolje i naredila im da se ne miču. Skupina vojnika prišla je mladoj ženi, koja je čvrsto držala bebu u rukama, dok je njeno selo u Mijanmaru gorjelo u pozadini.

“Ti” – obratili su se vojnici Rajumi, a zatim se je udarili u lice, istrgnuli joj sina iz ruku i bacili ga u vatru. Rajumu su odvukli u obližnju kuću i grupno silovali. Na kraju dana bježala je kroz polje gola, prekrivena krvlju, prema izbjegličkom kampu u Bangladešu.

Rajuma je ispričala svoju užasnu priču istražitelju Human Rights Watcha Peteru Bouckaertu u Bangladešu. Deseci preživjelih Rohingya potvrdili su izvještaje o brutalnom nasilju sigurnosnih snaga.

Svjedoci su naveli da su vojnici “klali djecu, rezali dječacima glave, grupno silovali djevojčice, ubijali muškarce te spaljivali čitave porodice”.

“Ljudi su na koljenima preklinjali za svoje živote, ali vojnici nisu prestajali, ubijali su nas, pucali u ljude, klali i silovali” ispričala je Rajuma.

Istražitelji su izjavili da je vojska ubila više od 1000 civila samo u državi Rakhine, a ukupno je ubijeno oko 5000 Rohinja. Mijanmar ne dopušta UN-u ni bilo kojoj drugoj organizaciji pristup u opustošena područja, pa možda nikada nećemo znati stvarni broj žrtava.

UN je jučer objavio da su prikupljeni dokazi o organiziranom i koordiniranom progonu Rohingya u Mijanmaru te odbačene tvrdnje vlade da je “vojska samo reagovala na napad militanata Rohingya u augustu”. Europska unija je zatim objavila da prekida kontakte s mijanmarskom vojskom, zaprijetivši sankcijama ako se nasilje ne zaustavi.

(Bportal.ba/Index.hr)

 

Back to top button